Naša priča: Obitelj Gržević

Danas prelijepa crvenokosa djevojka, umjesto hoda po pistama i manekenske karijere, provodi dane u rehabilitaciji

 

Danas je devet godina od Nikolinine nesreće  koja je i roditeljima Željki-Sonji i Marčelu Gržević zaustavila svijet izmijenivši zauvijek život njihove obitelji. Nikolina, njihovo tada šesnaestogodišnje blago u trenu se od djevojke s mnoštvom planova našla u stanju neizvjesnosti hoće li uopće preživjeti. Danas prelijepa crvenokosa djevojka umjesto hoda po pistama i manekenske karijere provodi dane u rehabilitaciji. Iz obiteljske kuće u Cerovlju kraj Pazina preselili su u Krapinske Toplice. Željka-Sonja već devet godina ni dan nije napustila svoju kćer. Prijepodne je rezervirano za terapije u bolnici, a poslijepodne dodatne terapije. Nikolina je uporna, ima puno volje i snage, a osmijeh i dalje krasi njezino lice.

22. travnja 2007. godine zauvijek je urezan u naše živote – govori mi Željka-Sonja. Sve je stalo s prometnom nesrećom u kojoj je kod potpuno zdrave Nikoline nastupio 100 postotni invaliditet. Prognoze su bile jako loše i uslijedili su dani neizvjesnosti hoće li uopće preživjeti. Liječnici su nam najavili izbori li se Nikolina za život da će samo vegetirati. Te riječi su prolazile mimo mene i supruga. Tada i danas bili smo si potpora i nismo željeli vjerovati da naša Nina neće biti dobro. Teško je održati brak, no suprug je uz nas od samog početka, cijenimo se i razumijemo. Kad jedno počne tonuti drugo ga podiže.  Snagu nam daju prelijepe uspomene i sjećanja. Duboku u sebi nosimo svoju patnju, bol i strahove koje proživljavamo  na svoj način. Ali to je sad naš život i prihvaćamo ga takvim.  Imamo vjeru koja nam pomaže da oblikujemo naš  život s Nikolinom. 

Mnogi su nestali iz njihova  života s nesrećom, no ne zamjeraju im prihvaćajući da se nisu znali postaviti u datim momentima. Zahvalni su nepoznatim, stranim ljudima koje susreću i s kojima mogu razgovarati.  Vjeruju da se sve desilo iz nekog razloga, vjeruju u dobro, a sve će doći na svoje kad to sudbina poželi. Žive život kako im je neka viša sila odredila, na usluzi i pomoći drugima, pokorni sebe stavljaju u drugi plan. Vole usrećiti nemoćne i siromašne, dati im ljubav, osmijeh, zagrljaj. Nikolina je njihova mala crvenokosa buntovnica s plavim očima, hrabra i uporna, nježna a istodobno vatrenog duha , optimistična.  Njihova princeza, istinski prijatelj, jedinica, ali oduvijek  skromna.  Voli životinje, prirodu i život.

Nekada i sada vesela i nasmijana,  tvrdoglava i vrijedna. Nikolina je uvijek koračala srcem i treba je upoznati da bi shvatili njezinu veličinu. Bilo je puno propusta od sustava, prepreka, nerazumijevanja i ukidanja o kojima ne žele ni govoriti.

Shvatiš da je život lijep i treba ga živjeti – kaže Željka-Sonja. Nikolini je nakon nesreće oduzet i govor. Uglavnom komunicira očima i malim prstom ili kažiprstom lijeve ruke. Razumijem je u svakom momentu, no ovisna je 24 sata o tuđoj pomoći i njezi odnosno o meni. Vlastite strahove i emocije proživljava na svoj način. Ima teških momenata, puno neprospavanih noći, ali pokušavamo joj maksimalno olakšati tegobe i boli.  Nikolina je pod rehabilitacijom održavanja do kraja života.

Budite potpora svojoj djeci , ne odustajte, samo se sjetite njihovih snova, pogledajte toplinu njihova pogleda i vjerujte da zaslužuju da ste uz njih zauvijek – zaključuju roditelji Gržević.

 

Tekst i foto: Božica Ravlić