Moja priča: Martina Krog

"Prihvatite sebe takvim kakvi jeste. Nikada ne odustajte i pronađite sport kojim se možete baviti i koji vas čini sretnim", kaže nogometašica s invaliditetom

 

Martina Krog jedina nogometašica s invaliditetom u Hrvatskoj, a uskoro će proslaviti 23. rođendan.

Krog dolazi iz Krapine, glavnog grada Krapinsko-zagorske županije i središnjeg mjesta Hrvatskog zagorja, u kojoj je provela djetinjstvo i mladost.

Nakon završene srednje komercijalne škole u Krapini, upisala je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je trenutno studentica treće godine.

U svijet sporta ušla je još u osnovnoj školi i od onda je aktivna članica nekoliko ekipa u nogometu.

 

"Nogometom sam se počela baviti u osmom razredu, upisavši se u ŽNK Pregrada. Prije dvije godine otišla sam u ŽNK Katarina Zrinski u Čakovcu. Kada sam krenula na fakultet, priključila sam se ženskoj futsal ekipi na fakultetu, zatim i Sveučilišnoj reprezentaciji i futsal ekipi Alumnus", opisala je Krog svoje početke u sportu.

Sa ŽNK Pregradom igrala je finale Hrvatskog kupa te je osvojila drugo mjesto sa svojom ekipom 2015. godine. Na Agronomskom fakultetu na sveučilišnom natjecanju u futsalu osvojeno je treće mjesto prije dvije godine, a prošle prvo. Oba puta Krog je proglašena najboljim strijelcem.

Sa Sveučilišnom reprezentacijom osvojila je 2013. drugo mjesto, kroz 2014. i 2015. godinu Krog je proglašena najboljom igračicom i strijelcem, a 2016. osvojeno je prvo mjesto.

 

Prošle godine na Europskim sveučilišnim igrama njezina ekipa osvojila je četvrto mjesto.

Članice ekipe iz Alumnusa, zajedno s Krog, prije dvije godine postale su prvakinje futsal lige, dok su prošle i ove godine osvojile drugo mjesto. Zajedno s ekipom iz Kutije šibica osvojila je treće mjesto.

Zbog dosadašnjih sportskih uspjeha, Krog je nedavno zapažena od strane Jadranke Blagus, predsjednice STKI-a 'URIHO' Zagreba te dopredsjednice i suosnivačice Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom, koja ju je pozvala da se pridruži ekipi stolnotenisača s invaliditetom kako bi sudjelovala i na Državnom prvenstvu.

Iz tog razloga Krog je s oduševljenjem pratila Otvoreno prvenstvo Grada Zagreba u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom, koje je održano 11. ožujka, budući je pozvana od 7. do 9. travnja 2017. na Državno prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom u Splitu.

Međutim, došlo je do naglog pogoršanja zdravlja.

"Nažalost, trenutno ništa od mojih aktivnosti. U studenom prošle godine operirala sam tumor debelog crijeva, a u ponedjeljak, 13. ožujka, saznala sam da se bolest ponovno vratila i moram na operaciju kroz dva tjedna", otkrila je Krog.

 

Krog je rođena bez desne podlaktice i utvrđeno joj je 70 posto invaliditeta.

"Da, rođena sam bez desne podlaktice liječničkom krivicom. Nemam posljedice, jer sam se od malih nogu naučila živjeti s tim nedostatkom", rekla je Krog.

Budući još uvijek studira, na što troši jako puno vremena, trenutno ne razmišlja o poslu.

"Ali svakako bi htjela nastaviti obiteljsku tradiciju - pčelarstvo. Nemam baš puno slobodnog vremena uz faks i sportske aktivnosti, a to što imam trošim na druženje s prijateljima", rekla je Krog.

Na osnovu dosadašnjeg životnog iskustva, osobama s invaliditetom poručila je: "Prihvatite sebe takvi kakvi jeste. Nikada ne odustajte i pronađite sport kojim se možete baviti i koji vas čini sretnim. Živite život kao svi ostali."

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti