Dobra vijest: Udruga 'fra Mladen Hrkać' gradi u Zagrebu dom za više od 200 korisnika

Humanitarna udruga 'fra Mladen Hrkać' pomaže osobama sa zdravstvenim tegobama i članovima njihovih obitelji koji ih prate kada dolaze na liječenje u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bez obzira na spol, dob, vjeroispovijest, nacionalnost i bolest

 

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" i Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj predstavili su početak projekta izgradnje Doma "fra Mladen Hrkać" koji će biti izgrađen u zagrebačkom naselju Dubravi, a moći će istodobno primiti čak 220 korisnika – oboljele i članove njihovih obitelji koji ih prate kada dolaze na liječenje u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izgradnja doma financirat će se donacijama i mnogim dobrotvornim aktivnostima te iz europskih fondova i zaklade, a očekuje se da će se ta humanitarne ustanova, jedinstvene na ovom području, otvoriti  u lipnju 2021., priopćila je u srijedu ta udruga.  

Projekt i rad te udruge poduprli su izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Drago Prgomet, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te državni tajnici, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj i drugi predstavnici gradskih, državnih i zdravstvenih institucija, organizacija i zavoda.

Krajem 2016. ta je udruga ostvarila pravo građenja Doma "fra Mladen Hrkać" na zemljištu površine oko 5000 metara četvornih u vlasništvu Grada Zagreba u Aveniji Gojka Šuška. Projekt je trenutačno u fazi raspisivanja javnog natječaja za izradu idejnog rješenja. 

"Ideja, provedba i u konačnici realizacija projekta gradnje objekta Doma 'fra Mladen Hrkać' kruna je dosadašnjeg rada Udruge te ispunjenje svih želja i snova njezinih osnivača i članova. Tako ćemo moći pružiti sveobuhvatnu potporu i pomoć onima kojima je to najpotrebnije, oboljelima i njihovim obiteljima", rekao je, među ostalim, predsjednik Humanitarne udruge "fra Mladen Hrkać" Ivan Soldo.

Uz zahvalu partnerima i prijateljima te volonterima, bez kojih rad te udruge ne bi bio moguć, pozvao je na pomaganje i još snažniju potporu osobama u njihovim najtežim trenucima.

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" pomaže osobama sa zdravstvenim tegobama i članovima njihovih obitelji koji ih prate kada dolaze na liječenje u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bez obzira na spol, dob, vjeroispovijest, nacionalnost i bolest. Za smještaj korisnika ta udruga ima tri stana.

Udruga ima predstavništvo u BiH, a najavljuje i priprema otvaranje predstavništva u Njemačkoj, Americi i Švicarskoj. Za svoj požrtvovan rad i humanizam na djelu ta je udruga 2016. godine osvojila nagradu "Europski građanin", nagradu Europskog parlamenta za iznimna postignuća u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica te olakšavanje prekogranične i transnacionalne suradnje unutar Europske unije.

Hina