Pogled iz kolica Ante Raosa: Kako je Jacques Houdek postao istinski junak osoba s invaliditetom i djece s teškoćama

Jacques Houdek i ostali članovi ekipe za mene su u startu bili pobjednici na Eurosongu, jer su pokazali kako je za njih na prvom mjestu čovjek i dijete, neovisno o svojim sposobnostima

 

On je za mene odmah bio pobjednik! On me je podsjetio na jednog velikana u borbi za prava osoba s invaliditetom ili djece s teškoćama u razvoju, koji je popularizirao život sa izazovom invalidnosti, podsjetio me na glumca Christopher Reeve koji je motivirao filmsku industriju da u svakom filmu ili seriji u nekom trenutku biti prikazana određena osoba s izazovom invalidnosti.

Ovih je dana to napravio ničim izazvan Jacques Houdek. U svojoj pjesmi za Eurosong 'My Friend' uspio je na jedan neagresivan način s puno simpatija prikazati i pokazati, kako u ovoj zemlji žive osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica, kako u ovoj zemlji žive djeca s teškoćama u razvoju. Bez obzira na sve oni žive punim plućima, vesele se, igraju, druže, uspio je pokazati kako su oni i dalje osobe ili djeca, neovisno o izazovu koji žive. Uspio je pokazati kako se bez nekih paradiranja ili galama može ukazati na različitost koja na takav način izaziva oduševljenje.

Svi smo se mi fokusirali na pjesmu i izvođača, ali on i redateljica Katja Restović meni osobno nametnuli su jedno pitanje, koje ne možemo zaobići – koliko nam je stalo?

Možda u svojim razmišljanjima uvijek živimo neke svoje sebične ideje i kao takve teško nas je zbog toga suditi, ali kada netko u želji za svojim savršenim radom sam sebi nametne izazov, koji je posvećen osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, onda to zavrjeđuje svaku vrstu poštovanja. Ovaj spot definitivno je revolucionaran pokušaj na poticanje zajednice da prihvati sve vrste različitosti, ovaj spot je pokazatelj novih pristupa u popularizaciji raznih skupina građana koji žive drugačije izazove. Ovaj spot nas uči drugačijem odnosu prema životu, naglašava prisutnost različitosti u svim segmentima zajednice. I ono najvažnije, ovaj spot pokazuje nekoliko mladih osoba koji su spremni u težnji stvaranja svojih savršenih dijela razmišljati o onima kojima je najteže vidjevši ih kao potencionalne nositelje novih vrijednosti.

Moram reći kako nisam samo fasciniran samim spotom pjesme, već i autorima samog spota koji su u ovim brzim vremenima prepoznali vrijednost u osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Zamislimo samo koliko će puta spot biti prikazan i koliko će publika biti upućena u izazov invalidnosti kao svakodnevice, kao činjenicu koja nas okružuje. Razmislimo koliko će samo ljudi promijeniti svoje stajalište o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, koliko će pojedini gledatelji spota u poslanoj poruci prihvatiti navedenu populaciju kao ravnopravne članove zajednice. Zamislimo samo koliko su se te dvije osobe osjetile važnima sudjelujući u snimanju ovoga spotu, koliko je novih vrijednosti otkrilo ova dva detalja u spotu.

Meni je lako bilo primjetiti poruku koju su poslali autori, ali se pitam otkud im ideja za jedno ovakvo prezentiranje, otkud im ovakvo razumijevanje. Pa ja da sam snimao spot nisam siguran da bi mi to bila ideja vodilja, nisam baš siguran kako bih jedan dio posvetio i osobama s invaliditetom te djeci s teškoćama u razvoju.

Da, to je samo ono jedno pitanje – koliko nam je stalo?

Jacques Houdek, Katja Restović i ostali članovi ove ekipe koji su snimali spot jasno su svima pokazali koliko je njima stalo, jasno su pokazali kako za njih nema ograničenja, kako svatko zaslužuje istu priliku. Ovaj svijetli primjer može biti ideja vodilja svima koji se bave estradom kako na jedan simpatičan i iskren način mogu potaknuti zajednicu na različitost.

Zato naglašavam: Jacques Houdek i ostali članovi ekipe za mene su u startu bili pobjednici na Eurosongu, jer su pokazali kako je za njih na prvom mjestu čovjek i dijete, neovisno o svojim sposobnostima. Za njih su oni ravnopravni članovi zajednice koji zaslužuju istu priliku, iz jednostavnog razloga - jer im je stalo!

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti