Spomenici nepristupačnosti: Centar za socijalnu skrb Susedgrad

Moramo se sami izboriti za svoja temeljna ljudska prava, u što spada i pravo na pristupačnost

 

Na našem popisu 'Spomenika nepristupačnosti' svoje je mjesto zasluženo dobio i Centar za socijalnu skrb Susedgrad na adresi Aleja Bologne 2.

Prema riječima naše čitateljice Podružnica se nalazi na prvom katu, što u prijevodu znači da dijete s kolicima mora nositi po dvadesetak uskih, zavojitih stepenica ako nešto mora obaviti u Centru. Dakle, odrasla osoba u kolicima očito može samo sanjati da je socijalna radnica prima u uredu što je već previše puta viđeno, doživljeno, pročitano - slažete li se? Nakon što nam je čitateljica skrenula pozornost na ovaj "spomenik" otišli smo na službenu stranicu spomenutog Centra i prvo što nam je upalo u oko je rečenica:

"Organizacijski model rada Podružnice je po konceptu „Ured sve na jednom mjestu“. Što god da su pod tim mislili, a izgledno je da su se htjeli pohvaliti kako kod njih možete obaviti sve na jednom mjestu, mi ćemo se poslužiti onom "uzalud vam trud svirači" i sve je pusto "mazanje“ očiju ako samo jedna osoba u kolicima ili osoba koja teže hoda mora ostati ispred stepenica i čekati da se eventualno netko spusti do nje i pita je što treba. Osim na nepristupačnost objekta čitateljica nam se požalila i na krutost i nerazumijevanje zaposlenih. Prilikom zadnjeg posjeta Centru zamolila je portira da joj pomogne podići kolica po stepenicama da bi joj on bez imalo razmišljanja odgovorio kako nije njegov posao da joj pomogne. Uredu, možda mu to ne stoji u opisu radnog mjesta, ali u nekakvoj osnovnoj ljudskosti bi mu svakako trebalo biti upisano, ali očito ljudskost izumire. Osim rubnog gradskog položaja ove Podružnice, nekako možemo naslutiti da je mnogo toga ovdje na "rubu", kako pristupačnost, tako i pristojnost, susretljivost i empatija prema slabijima...nažalost.

Pozivamo sve čitatelje In Portala da pošalju fotografije, s kratkim tekstom, javnih institucija u koje im je onemogućen pristup zbog građevinskih barijera, na adresu: anitablazinovic@gmail.com, ili na adresu redakcije. Moramo se sami izboriti za svoja temeljna ljudska prava, u što spada i pravo na pristupačnost.

Anita Blažinović