Nova studija: Snažna povezanost genetike s razvojem cerebralne paralize

Više od 20 posto djece s hemiplegičnom cerebralnom paralizom ima rijetke strukturne promjene na DNA koje utječu na gene koji su instrumentalni u razvoju mozga, navodi se u rezultatima istraživanja

 

Nova studija otkrila je snažniju genetsku povezanost s cerebralnom paralizom nego se prethodno mislilo, što navodi istraživače da onima s najčešćim oblikom ovog stanja preporuče genetsko testiranje.

Više od 20 posto djece s hemiplegičnom cerebralnom paralizom ima rijetke strukturne promjene na DNA koje utječu na gene koji su instrumentalni u razvoju mozga, navodi se u rezultatima istraživanja objavljenima ovog mjeseca u časopisu Genetics in Medicine, prenosi Disability Scoop.

Istraživači kažu da je navedena varijacija gena vjerojatno bila uzrok cerebralne paralize u oko 5 posto takve djece.

Nalazi dolaze iz DNA analize 97 djece s hemiplegičnom cerebralnom paralizom, koja utječe samo na jednu stranu tijela, i njihovih roditelja. Rezultati su uspoređeni s rezultatima više od 10.000 ljudi bez invaliditeta.

Genetske varijacije bile su mnogo češće kod djece s hemiplegičnom cerebralnom paralizom nego u kontrolnoj skupini, pokazalo je istraživanje.

"Približavamo se razumijevanju složene biologije CP i potencijalnih gena za razvoj mozga koji utječu na rizik da ga dijete razvije", izjavio je Darcy Fehlings, viši klinički znanstvenik iz rehabilitacijske bolnice Holland Bloorview Kids u Torontu, koji je radio na studiji.

"Ovo klinički podupire upotrebu genomskog testiranja kao dijela izrade obrade za dijete s hemiplegičnom CP", dodaje Fehlings.

U konačnici, istraživači su rekli da razumijevanje genetike iza cerebralne paralize može dovesti do novih mogućnosti liječenja, a može pružiti i bolje informacije obitelji o tome zašto je njihovo dijete razvilo cerebralnu paralizu.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti