Markica Andričić: Jedina nada za teško oboljelog mladića s invaliditetom je liječenje u inozemstvu

Markica je mladić od 35 godina koji od rođenja ima cerebralnu paralizu. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, otpušten je u srpnju ove godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević s teškim dekubitusom

 

U nastavku priče o teško oboljelom Markici Andričiću donosimo odgovor Službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od 24. kolovoza 2017., vezano za upit koji smo im uputili u ime njegove majke Anđelke, po preporuci Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

"S obzirom na ozbiljnost i težinu zdravstvene situacije Markice Andričića, preporučamo da se majka imenovanog obrati Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje sa zahtjevom o financiranju dodatno potrebnih obloga kao i sa zahtjevom da se razmotri mogućnost liječenja u inozemstvu, budući da su navedena pitanja u nadležnosti navedene institucije", preporuka je Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Odgovor HZZO-a prenosimo u cijelosti:

"Žalimo zbog situacije u kojoj se našla obitelj oboljelog Markice Andričića, no sve vezano za prijetnje koje spominjete potrebno je hitno prijaviti policiji.

Prema iskazu patronažne sestre koja je 22. kolovoza u dva navrata pokušavala obići oboljelog Markicu Andričića, nije uspjela jer majka oboljelog nije željela otvoriti vrata. Zvonila je i lupala na vrata, molila da joj otvore, no susjedi su izašli i rekli da gospođa nikome ne želi otvoriti vrata.

Kako smo naveli u prošlom odgovoru, gospodin Markica Andričić opskrbljen je od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) svim pomagalima za koja ostvaruje pravo obzirom na svoje zdravstveno stanje i medicinske indikacije, prema važećem Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima.

Oboljelom su 17.07.2017. godine propisane odobrene obloge za rane Aquacel Ag+Extra 20x30 cm, 10x10 cm, 15x15 cm, u količini od 10 komada što je najveća moguća količina propisana Pravilnikom za period korištenja od mjesec dana, budući se navedene obloge mijenjaju svaka 3 dana.

Također, dana 31.07.2017. nakon obilaska gospodina Markice Andričića od strane patronažne sestre i liječnika specijalista, izabrani liječnik mu je izvanredno propisao dodatnu količinu pomagala, poliuretanskih obloga/pjena-Aquacel foam non adhesive dressing 20x20 cm i 15x15xcm, u maksimalnoj količini 10 komada za mjesec dana. Napominjemo kako je gospodin Andričić redovito i ranije opskrbljivan oblozima za rane različitih vrsta (vlaknaste celulozne obloge, hidrokoloidne obloge, poliuretani/pjene s dodatkom srebra).

Nadalje, gospodin Andričić redovito je opskrbljen i urološkim pomagalima: vrećice za urin, pelene u spoju s gaćicama, zaštitni podmetač za krevet, a izmjena katetera vrši se bolnički, za što je osiguran sanitetski prijevoz. Majka gospodina Andričića, koja ima status njegovatelja, obavlja izmjenu obloga za rane, svakodnevno, dok je predviđen period izmjene obloge svaka tri dana. S obzirom na veličinu i sekreciju dekubitusa predloženo je kirurško zbrinjavanje istih (plastika), no majka, za sada, nije sklona tom vidu liječenja.

S patronažnom sestrom je bilo dogovoreno da će obići gospodina Andričića, ponovno u srijedu 16. kolovoza 2017. godine, procijeniti opće stanje i stanje dekubitusa, te o svemu izvijestiti njegovog izabranog liječnika koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

Da bi osigurana osoba bila upućena na liječenje u inozemstvo, potrebno je predati pisani zahtjev uz medicinsku dokumentaciju.

Uvjet za takvo upućivanje je da se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj i da se uspješno provodi u inozemstvu.

Zahtjev za liječenje u inozemstvu podnosi se na tiskanici Zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji osiguranoj osobi daje doktor specijalista iz nadležnog referentnog centra Ministarstva zdravstva, doktor specijalista iz bolničke zdravstvene ustanove koji ju liječi ili liječnički konzilij ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se liječi.

Na temelju Prijedloga za upućivanje u inozemstvo i mišljenja doktora specijalista iz ugovornih zdravstvenih ustanova, prema predviđenoj proceduri se provodi medicinsko vještačenje i donosi se rješenje u prvom stupnju.

Ukoliko možemo majci oboljelog pomoći na način da joj damo potrebne informacije o načinu upućivanja na liječenje u inozemstvo, ili bilo kakve podatke u vezi ostvarivanja zdravstvene zaštite, može nas kontaktirati na broj 01/ 4806 453, Služba za odnose s javnošću.“

Nakon objavljene priče o Markici Andričiću i njegovoj majci Anđelki 21. srpnja 2017. na In Portalu i nekoliko medijskih apela, posjetili smo njihovu četveročlanu obitelj u Jelkovcu.

Kao što smo već objavili proteklih dana, Markica je mladić od 35 godina, osoba s invaliditetom koji od rođenja ima cerebralnu paralizu. Nakon trogodišnjeg bolničkog liječenja radi urinarnih infekcija, s prekidima, otpušten je u srpnju ove godine iz Kliničke bolnice Dr. Fran Mihaljević u živim ranama i od strane konzilija u Novoj bolnici odlučeno je da mu se nakon sepse i strašnog dekubitisa koji izaziva zgražanje, a koje je zaradio u Kliničkoj bolnici Dr. Fran Mihaljević, trebaju odrezati obje nogu u kuku, s time da je operacija visokog rizika. Kako se radi o obitelji s niskim prihodom, a koji se u posljednje vrijeme raspodjeljuje uglavnom na nešto hrane te higijenske i medicinske potrepštine za Markicu, zamolili smo nadležne institucije za hitno postupanje jer njegov život je u opasnosti. Obitelj je upala u velike dugove radi nepredviđenih zdravstvenih troškova pa im se stalno kuca na vrata kako bi se novci vratili, a nemaju otkuda. Žive u neprestanom strahu.

Iz Njemačke su specijalisti ponudili da ga liječe, bez rezanja nogu, ali uz velike novce. Još uvijek se čeka termin u nadležnoj bolnici u Münchenu, a Markicu je potrebno svakodnevno zbrinjavati.

Financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na ime:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR 1023600003237802475

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić; 098/ 958 47 22

Adresa: 10360 Sesvete, 144. brigade Hrvatske vojske 2

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti