Spomenici nepristupačnosti: Osnovna škola Antun Mihanović

Redakcija In Portala poziva čitatelje da pošalju fotografije, s kratkim tekstom, javnih institucija u koje im je onemogućen pristup zbog građevinskih barijera, na adresu redakcije, ili na anitablazinovic@gmail.com.

Moramo se sami izboriti za svoja temeljna ljudska prava, u što spada i pravo na pristupačnost. Danas vam predstavljamo Osnovnu školu Antun Mihanović.

 

Osnovna škola Antun Mihanović, koja se nalazi na adresi Dubečka ulica 5 u Zagrebu, nije prilagođena učenicima u invalidskim kolicima. Dakle, ako postoji dijete s invaliditetom u toj sredini, ostaje mu jedino mogućnost pronalaska neke udaljenije škole, što će roditeljima, a i učeniku dodatno zakomplicirati život.

Ova škola upisana je u sudski registar 1972. godine kao osnovna škola u izgradnji. U postojećem objektu počela se odvijati nastava u rano proljeće 1973. godine.Izgrađena je u istočnom dijelu Grada Zagreba na samoj granici područja Dubrave i Sesveta. Njeno upisno područje obuhvaćalo je naselja Dubec, Trnovčica, Novo Brestje i Stari Retkovec. Unutarnji školski prostor iznosi 4.274 m, a pripadajući okoliš škole s vanjskim sportskim terenima je 10.726 m. Rekordan broj učenika Škola je bilježila krajem 70-tih i početkom 80-tih godina. Tada se taj broj kretao oko 1400 učenika te se radilo u šestodnevnom radnom tjednu i u tri smjene što se nikako nije moglo smatrati optimalnim uvjetima za rad.

Paralelno s izgradnjom naselja Poljanice, počela je i izgradnja osnovne škole u Trnovčici. Izgradnja te škole završena je 1992. godine čime se znatno rasteretila ova škola, ali izmijenjeno je i upisno područje koje od tada obuhvaća naselja Dubec, Novo Brestje, IV. i V. Poljanice te Stari Retkovec. Broj učenika smanjio se na 857 te od tada Škola radi u petodnevnom radnom tjednu i u dvije smjene. Zbog ubrzane izgradnje naselja Poljanice i priliva novog stanovništva, broj učenika iz godine u godinu se povećavao tako da se krajem 90-tih godina opet približio brojci 1000. Početak 1999./2000. školske godine obilježilo je otvaranje osnovne škole Brestje čime se iz upisnog područja OŠ Antuna Mihanovića brišu naselja Novo Brestje i Stari Retkovec, a broj učenika smanjuje se na 700.

Anita Blažinović