Anđelka Andričić: Moj Markica u liječenju opakog dekubitusa uživa svu moguću pažnju u Klinici Dr. Fran Mihaljević

"Mi još uvijek ne možemo doći k sebi nakon svih gesta ljubaznosti, nesebične brige i njege, koje smo doživjeli na Odjelu VI/1 u Kliničkoj bolnici Fran Mihaljević. Na tako brižno osoblje nisam nikada u životu naišla", kaže majka mladića s cerebralnom paralizom

 

Nakon što je In Portal u srpnju ove godine objavio priču o Markici Andričiću (35), mladiću s cerebralnom paralizo te njegovoj majci Anđelki koja očajno apelira da joj se pomogne, njihova se životna situacija bitno promijenila

Da podsjetimo, Markica je zbog urinarne infekcije mokraćnog mjehura obolio još 2014. godine. Zbog čestih boravaka u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević zadobio je ove godine strašne dekubitalne rane radi kojih su liječnici u Zagrebu preporučili rezanje obiju nogu u kuku. Ni Markica ni majka nisu pristali na takvu operaciju.

Po preporuci stručnih ljudi, obratili su se liječnicima u Njemačkoj još u lipnju ove godine, a potom i u Austriji. U međuvremenu još uvijek nije stigao odgovor iz nadležnih bolnica. Čeka se i dalje slobodno mjesto.

Kako je unazad nekoliko tjedana Markica ponovno završio na bolničkom liječenju, majka se javila dirnuta zbog pozitivnog ponašanja medicinskog osoblja na Odjelu VI/1 u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a koje nije doživjela kroz sve protekle godine.

"Moj sin Markica je u ovoj turi liječenja već oko tri ili četiri tjedna ponovno u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje je sada završio zbog ponovnih bakterija nakon stavljanja citostome u bolnici Rebro.

Naime, drugi dan je već pokazao reakcije u smislu povišene bakterije. Ispostavilo se da je zadobio ponovno tri vrste istih u krvi, što je uzrokovalo povišenu temperaturu 39,5°C. Odmah smo odreagirali da smo pozvali Hitnu pomoć, koja ga je svojim vozilom otpremila u Kliniku Dr. Fran Mihaljević.

Morala sam ovim putem odreagirati zbog pozitivnog ponašanja medicinskog osoblja, koje me je zaista dirnulo u cjelokupnoj tragediji. Markica je smješten u Odjelu VI/1 i tu su se liječnici i medicinske sestre toliko brižno pokazali da ne mogu vjerovati nakon svega što smo prošli.

Zamislite, glavna sestra Anka hrani osobno Markicu i svaki dan mu previja rane, i to Aquacel oblogama Ag+ extra. Previjanje je zaista svakodnevno i moj sin je napokon presretan u bolnici, jer naišao je na dobre ljude.

Glavna doktorica, Davorka Lukas, nešto je predivno, i kao čovjek i kao profesorica. Svaki dan obilazi mog sina, kao i sve druge pacijente na Odjelu, da čovjek ne može vjerovati. Zadivljena sam njome, jer ne bira pacijente, ne radi razlike. Vidi se da želi svakome pomoći i jako voli svoj posao, odnosno ljude koje pomaže. Ona je primjer liječnice kakvi bi svi trebali biti. Naprosto sam dirnuta njezinom pažnjom i ljubaznošću, a i cijela moja obitelj, posebno Markica koji ju je i posebno zavolio jer je jako dobra prema njemu. Tu doktoricu hvale svi pacijenti i medicinske sestre. Meni osobno se divi što sam sve izdržala i svaki puta me dočeka tako ljubazno, da se rasplačem. Ima tako tople i divne riječi da se osjeti da sve radi od srca. Sve mi detaljno objasni i kaže. To mi puno znači.

Profesor Maretić je također predivan čovjek, kao i doktorica Lukas. Moram ga istaknuti, jer puno nam je i sada pomogao, kao i prije na samom početku liječenja prije nekoliko godina. On radi četiri sata, ali dovoljno je da ga samo vidimo i da možemo vjerovati da ima dobrih ljudi.

Mi još uvijek ne možemo doći k sebi nakon svih gesta ljubaznosti, nesebične brige i njege, koje smo doživjeli na Odjelu VI/1 u Kliničkoj bolnici Fran Mihaljević. To je poseban Odjel. Na tako brižno osoblje nisam nikada u životu naišla, a godine provodim po bolnicama. Hvala Bogu da ih ima, jer vratili su vjeru u bolje sutra mojoj cijeloj obitelji. Ovo je totalno suprotno svemu kroz što smo prošli kroz dva ostala Odjela u istoj bolnici, a koji su uzrokovali svojom nebrigom strahovite dekubitalne rane kod Markice", rekla je majka Anđelka Andričić, koja se kao lavica bori za zdravlje svog sina.

Klaudija Klanjčić