Konačno sam sretna u ljubavnoj vezi, ali me strah izreći sudbonosno 'volim te'

PITANJE: C. Z. (30) Možda je to rijetkost i neprirodno, ali ja prvi put baš volim. Iako smo dogovorili tek četvrti susret imam neopisivu želju priznati mu i izgovoriti naglas "volim te".

 

Bojim se hoće li i on meni odgovoriti isto, ili će misliti da sam luda. Nemam ljubavnog, a ni životnog iskustva. Djetinjstvo sam provela u roditeljskoj kući, a srednju školu u Zagrebu. Zbog invaliditeta to je bio jedini način za nastavak školovanja.

Mladića s kojim sam sada u vezi poznajem iz vremena djetinjstva, ali tada se nismo uopće družili. Iako, on kaže da me promatrao pri onim povremenim dolascima u mjesto roditeljskog doma. Ova ogromna količina osjećaja koji su se javili nakon našeg prvog zajedničkog izlaska neopisivo me zbunila i donijela mi sreću. Mislite li da moram još pričekati s izjavom ljubavi? Želim mu jasno reći koliko ga volim, ali osjećam i mali strah kako to izgovoriti.

ODGOVOR: Ako vam je postalo neizdrživo da to držite u sebi, onda recite. I to samo ako ste potpuno sigurni u to. Iako zvuči obično, važno je da voljenoj osobi izravno kažete kako se osjećate. Ako ste na početku veze, prirodno je da sebi osjećate ranjivo dok govorite te riječi. Upravo kada se više ne budete osjećali ranjivo i te vam riječi dođu sasvim spontano, tada ćete znati da je veza ozbiljna. Međutim, osim ranjivosti, ljudi ove riječi ne žele izgovoriti zato što se boje da će otjerati drugu osobu od sebe. Iako to nekada predstavlja rizik, to je jedini način da otkrijete gaji li i druga osoba iste osjećaje kao i vi.

Kažete li nekome na četvrtom sastanku ili poslije nekoliko dana poznanstva da ga volite, djelovat ćete neozbiljni. Vaš partner će misliti da ga iz nekog svog skrivenog razloga lažete. Kada kažete "volim te", nikad nemojte pitati "voliš li i ti mene", jer će vam onaj koji vas voli to odmah reći sam. Ako to nije slučaj, ništa nećete postići forsiranjem, nego ćete se samo poniziti. Ponekad je najbolji način da partneru pokažete koliko ga volite upravo to da ga saslušate i porazgovarate o stvarima koje njega interesiraju. Budite svjesni da vas vaš partner poznaje i da će primijetiti i najmanji znak da ga pažljivo ne slušate, a to će ga povrijediti. Zato budite uz njega, pažljivo ga saslušajte i pokažite koliko vam je zapravo stalo do njega.

In Portal

 

Povezane vijesti