Zagreb: Konferencija o majčinstvu žena s invaliditetom ukazala na slabu edukaciju zdravstvenog osoblja

"Žene s invaliditetom ni po čemu se ne razlikuju od ostalih žena osim po potrebi za većim stupnjem podrške", rekla je uz ostalo Marija Pletikosa iz Ministarstva za socijalnu politiku

 

Na konferenciji "Majčinstvo i žene s invaliditetom", održanoj u petak u Zagrebu u organizaciji udruge Roda, istaknuto je da se žene s invaliditetom za vrijeme trudnoće, tijekom porođaja i majčinstva susreću s nizom prepreka, da je najveći problem je nedostatak edukacije onih koji su uključeni u pružanje skrb.

Istraživanje "Majčinstvo i žene s invaliditetom" koje je udruga Roditelji u akciji – Roda u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske provela 2015. i 2016., pokazalo je da žene s invaliditetom nisu dovoljno upoznate  sa svojim reproduktivnim pravima te se većinom educiraju same preko interneta i informacije dobivaju od poznanika, a ne od zdravstvenih djelatnika.

Žene s invaliditetom koje nemaju djecu u velikom broju izjavljuju kako nemaju podršku u nastojanju da postanu majke, a one koje su rodile, tijekom trudnoće te za vrijeme i nakon porođaja u zabrinjavajućem broju nailaze na nezainteresiranost  i needuciranost zdravstvenih radnika. Žene s invaliditetom obeshrabrene su i tijekom majčinstva, a radi njihova osnaživanja potrebna je sveobuhvatna edukacija u koju bi osim žena s invaliditetom bile uključene i organizacije civilnog društva i institucije, poglavito zdravstvene ustanove, koje su presudni sudionici u društvu, istaknuto je na konferenciji.

"Ova konferencija za cilj ima okupiti različite stručnjake, dionike, sve one koji pružaju neki oblik podrške, pogotovo zdravstvenu skrb ženama s invaliditetom tijekom njihove reproduktivne dobi", istaknula je programska koordinatorica u udruzi Roda Branka Mrzić Jagatić. S obzirom na to što su pokazali rezultati istraživanja, poručila je da je potrebna uska suradnja i multidisciplinarni pristup, ali i osluškivati potrebe žena s invaliditetom kako bi se vidjelo što im treba i prilagodilo razne oblike podrške na način koji će im biti dostupan.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa naglasila je da se ne čini sve što se može i da ima prostora za unapređenje skrbi o ženama s invaliditetom na svim područjima.

"Žene s invaliditetom ni po čemu se ne razlikuju od ostalih žena osim po potrebi za većim stupnjem podrške. Znajući  s kakvim se sve preprekama susreću žene s invaliditetom u svakodnevnom životu, a posebice u ulozi majke, mislim da ne činimo sve što možemo i još uvijek ima prostora za unapređenje skrbi o ženama s invaliditetom na svim područjima, počevši od osiguranja potrebnih usluga, zdravstvene skrbi, obrazovanja i zapošljavanja", kazala je.

Promjene je, dodala je Pletikosa, potrebno učiniti i na području jačanja svijesti društva o pravima osoba s invaliditetom na partnerske odnose, brak, roditeljstvo i obitelj. To je, istaknula je, definirano kao cilj Nacionalne strategije za izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom od 2017. do 2020., a taj cilj, poručila je, bit će moguće ostvariti planiranim aktivnostima koje uključuju osiguravanje pristupačnih informacija o spolnim i reproduktivnim pravima osoba s invaliditetom u svrhu poticanja ostvarivanja roditeljskih prava.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević istaknula je da ne postoje odgovarajući sustavi potpore, službe koji bi pružile ženama s invaliditetom temeljna i bitna znanja o svim pitanjima trudnoće, majčinstva i kasnije roditeljstva. "U svemu tome važno je dogovoriti i kreirati politike i stvoriti neke protokole kako ćemo kao stručnjaci voditi žene s invaliditetom kroz te osjetljive procese, od odluke da se bude majka i realizaciju te odluke", poručila je.

Organizator konferencije s međunarodnim sudjelovanjem o pružanju zdravstvene skrbi ženama s fizičkim i senzornim invaliditetom, održane u hotelu Westin, je Udruga Roditelji u akciji – Roda. 

Hina

 

Povezane vijesti