Zabilješke Anite Blažinović: Mogućnosti osoba s intelektualnim poteškoćama često su podcijenjene

Osobe s intelektualnim teškoćama mogu gotovo sve ako samo malo pomaknemo vlastitu svijest i prestanemo ih stavljati u okvire koje često ni mi bez intelektualnih poteškoća ne možemo zadovoljiti

 

U zadnje vrijeme sam imala priliku i čast upoznati nekoliko osoba s intelektualnim poteškoćama i moram priznati da sam uvidjevši njihovu ljudsku veličinu, spoznavši lepezu njihovih mogućnosti i sama ostala malo posramljena, zapravo nisam imala pojma što sve te osobe mogu.

Osobe su to o čijim se sposobnostima još uvijek premalo govori, još uvijek je nekako percepcija da oni ne mogu, ne znaju, a još uvijek ima i otužnih komentara tipa: „Oni retardirani“ na što mi momentalno uzavre krv u venama jer sam među tzv.zdravom populacijom upoznala puno veći broj retardiranih nego među osobama s intelektualnim poteškoćama.

Neka Barbara, Iva, Dora zbog intelektualnih poteškoća možda ne uspije savršeno savladati čitanje, pisanje, matematiku, okej, kad je u pitanju matematika i sama u poteškoći, no šalu na stranu, htjedoh reći da i svi mi bez intelektualnih poteškoća sigurno imamo neko područje u životu koje nam slabije ide. Dakle, ako je Barbari, Ivi i Dori teško pratiti nastavu pomozimo im pronaći područje u kojem će briljirati.

Osobe s intelektualnim poteškoćama mogu biti vrhunski i nagrađivani sportaši, predano odlaziti na treninge, bez traženja izlika, vesele se svojoj medalji i uspjehu baš kao i svatko od vas koji nemate intelektualne poteškoće. Te osobe mogu biti izuzetni kreativci i svojim rukama izraditi takve super stvari, kakve mi ostali u svojim glavama ne znamo ni zamisliti. Osobe s intelektualnim poteškoćama, baš kao i vi, pjevaju, plešu, zabavljaju se, putuju, znaju imena glumcima.

Zahvaljujući mogućnostima stanovanja u stambenim zajednicama, žene, a i muškarci s intelektualnim poteškoćama mogu postati samostalniji, samosvjesniji jer sami sebi pripremaju obroke, peru odjeću, glačaju, čiste, odlaze na tržnicu. Oni mogu ići na posao i zarađivati za svoj kruh samo im treba prilika.

Oni se zaljubljuju, vole, vjerni su prijatelji i ogoljeno su iskreni, u njima nema toliko zloće kao u nama ostalima. Jednostavni su, nema proračunatosti i zapravo nas osobe s intelektualnim poteškoćama mogu mnogo naučiti. Prije svega ljudskosti.

Nadam se da će ovaj tekst barem mrvicu doprinijeti u pobijanju onoga da osobe s intelektualnim teškoćama ne mogu i ne znaju s početka teksta jer oni gotovo sve mogu samo ako mi koji nemamo intelektualne poteškoće malo pomaknemo vlastitu svijest i prestanemo ih trpati u okvire koje često ni sami ne možemo zadovoljiti.

Piše: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti