Zabilješke Anite Blažinović: Zašto osobe s invaliditetom teško pronalaze ljubav i ostvaruju partnerske odnose

Budite iskreni o svom invaliditetu, (ne)mogućnostima vezanim uz intimne odnose i općenito svoje stanje, ali pažljivo dozirajte informacije

 

Oni koji me znaju možda će reći da nisam prava osoba koja bi popovala na ovu temu, jer imam iza sebe propali pokušaj vjenčanja, izvanbračno dijete s čovjekom kojeg znam pola života, ali ga očito nisam upoznala.

Nakon oca moje curice u mom se ljubavnom životu nije dogodilo ništa značajno, bilo je likova, više - manje magaraca bez princa, prinčeva na bijelom konju nula bodova, ali ipak sam iz svega ponešto naučila.

Prvi ljubavni postulat koji sam položila je da nikad ne vrijedi zadržavati osobu koja ne želi ostati - nije sila bogu mila.

Najprije morate zavoljeti sebe da bi ljubav mogli dati i primiti, još je jedna stvar koju sam naučila. Ako ste stalno u nekom crnjaku, previše kritični na sve, i jasno dajete do znanja koliko ste sami sebi promašeni, kako ćete uvjeriti suprotni spol da ste pun pogodak?

Ne pravite se ni bolji nego što jeste jer su u laži kratke noge, sve izađe na vidjelo.

Budite iskreni o svom invaliditetu, mogućnostima, nemogućnostima vezano uz intimne odnose i općenito svoje stanje, ali ne odmah pri upoznavanju, pažljivo dozirajte informacije i najprije se uvjerite kuda odnos ide , upoznajte potencijalnog partnera, barem donekle.

Svako ljudsko biće treba ljubav, nježnost, pažnju, intimne odnose… ali nemojte prositi za ljubav, pustite da se ona spontano dogodi. Ne uskačite u bilo kakve loše veze/odnose samo zato da bi se pohvalili 'novim komadom'.

Invaliditet vam svakako može biti otegotna okolnost pri ostvarivanju kvalitetnog partnerskog odnosa jer možda neće svatko htjeti kupati i oblačiti partnericu, partnera, ali s druge strane, ima lijepih, pozitivnih priča u kojima tzv. zdravi partneri najnormalnije prihvaćaju da njihova žena ili suprug nešto ne može samostalno odraditi i preuzmu taj dio na sebe. Jednostavno su gledali osobu, ne kolica, štaku, hodalicu.

Ima i primjera veza/brakova u kojima su oba partnera OSI i odlično se nadopunjavaju, dokaz su da prepreka pravoj ljubavi zaista nema.

Puno vas vjerojatno nema iskustvo neke duže i ozbiljne veze i zbog toga se osjećate nepotpunima, vidite svoj invaliditet kao glavnog krivca, ali ako realno sagledamo da se kod oba fizički zdrava partnera svaki treći brak rasformira, nemamo se što čuditi ako OSI žena ili muškarac nisu na top listi za najpoželjnije udavače/ženike. Danas se općenito svi teško žrtvujemo za bilo što, za bilo koga, a partnerski odnosi se svode na nešto potrošno i površno.

Svakako razmislite i jesu li društvene mreže pravi način upoznavanja? Na internetskim stranicama nema više manijaka negoli i na cesti, tj. svi manijaci s weba moraju jednom izaći na cestu, ali zaslon između vas ipak pruža veću mogućnost za manipulirane, glupiranje i laži. Zato koliko god da vam osoba iza ekrana 'sjela' na prvu, budete oprezni.

Postoje, doduše, primjeri uspješnih veza koje su započele iza zaslona, ali ipak je puno bolja opcija ne čekati da vam ljubav dođe na kauč. Izađite, družite se i ljubav će vas zateći u situacijama u kojima je najmanje očekujete.

Sasvim sigurno nećete upoznati pravu osobu ni ako suprotnom spolu kao iz topa napišete ili kažete: Imam stan, posao, auto… jedino što ćete tako privući su podsmjesi i lake, površne osobe s krivim namjerama. Što zračiš, to privlačiš!

Bili vi OSI ili ne, morate znati da nije svima suđen muž/ žena brak, djeca. Najljepše na svijetu je voljeti i biti voljen, ali ljubav se ne žica, ona se dogodi.

Dotad je, vjerujte, bolje biti sam nego s krivom osobom, iz pogrešnih razloga.

Vezano za ovu temu, imam poruku i za OSI roditelje. Nemojte ni slučajno braniti partnerske odnose svojoj odrasloj i davno punoljetnoj djeci radi vlastitoga straha, bojazni da će biti povrijeđeni i plakati – neka plaču jer je i to dio života. Plakat će i ako im branite vezu, ako se nikada ne ostvare u tom segmentu ljubavi. Nitko nikome nema pravo zabranjivati ljubav, nisu ni vama branili. Umjesto da se brinete kako će sve ispasti, potrudite se da im ne budete samo još jedna prepreka više, radije budite podrška.

Dragi moji OSIći, ako vam se treba dogoditi sretan i potpun partnerski odnos, pronaći će put do vas, bez obzira na invaliditet. Ako se on ipak ne dogodi, nije smak svijeta, pronađite sreću i zadovoljstvo sami u sebi. Kada to učinite, puno ćete lakše pronaći srodnu dušu.

Piše: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti