Udruga Bolje sutra: Predstavljen priručnik namijenjen učiteljima koji u razredu imaju učenike s invaliditetom

"Počelo je tako da sam se ja u svojem razredu susrela s djevojčicom koja je bila u kolicima. Osjećala sam se bespomoćno u razredu i trebala mi je pomoć", rekla je učiteljica Renata Glavica

 

Priručnik, koji je svjetlo dana ugledao prošle godine, pomaže učiteljima u radu s učenicima s teškoćama u razvoju, a ideja za njegovo objavljivanje došla je od učiteljice Renate Glavice.

Nedostatak slične literature nagnalo ju je da oko sebe okupi jednako toliko entuzijastične kolegice i da zajedničkim snagama naprave nešto što će biti od pomoći učiteljima u njihovom radu.

"Počelo je tako da sam se ja u svojem razredu susrela s djevojčicom koja je bila u kolicima. Osjećala sam se bespomoćno u razredu i trebala mi je pomoć. Našla sam je u Udruzi Bolje sutra, educirali su mene na koji način razvijati osobnu senzibilizaciju prema osobama s invaliditetom, a kasnije smo to prenosili na učenike. Sada, s ovim priručnikom mi želimo pomoći drugima. Želimo ostaviti dobar trag, pomoći drugim kolegama i nekim budućim generacijama", kaže Glavica.

U priču se potom uključuju Helena Kušenić, Branka Stančić-Levanček, Jasmina Markić, Adela Jadan i Lovorka Ivanković. Veliku stručnu pomoć učiteljice su dobile od voditeljice županijskog Stručnog vijeća za građanski odgoj i obrazovanje, ravnateljice Osnovne škole Đuro Ester Sanje Prelogović.

"U školama imamo sve više djece kojima moramo pristupiti na drugačiji način. Ostale učenike i roditelje moramo osvijestiti koliko je važno poštivati različitost i pomoći toj djeci. Ovaj priručnik pokazuje da kroz različitost možemo jedni druge nadopunjavati. Kad sam radila kao jedan od članova uvođenja kurikularnog pristupa međupredmetnog predmeta Građanskog odgoja u osnovne škole susrela sam se s velikim problemom, a to je upravo nedostatak literature na ovom području", istaknula je.

Za svoj rad učiteljice nisu dobile honorar, vodič je izrađen volonterski, a kad je došlo vrijeme za njegovo tiskanje financijsku pomoć pružilo im je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na čelu s Vericom Rupčić.

"Izuzetno mi je drago da je Ministarstvo obrazovanja prepoznalo da se radi o vrijednom i potrebnom priručniku. Povjerenstvo je pronašlo način da plati tisak jer, znate kako se kaže, ako netko nešto uistinu želi nađe način da to i ostvari. Naša ruka je uvijek pružena", poručila je predsjednica Povjerenstva.

Tiskan je u dvjesto primjeraka i podijeljen je u šezdesetak škola diljem Hrvatske. Svim zainteresiranim učiteljima i roditeljima na raspolaganju je i u digitalnom obliku na internetskoj stranici Udruge.

Na kraju, posebno veseli najava učiteljica da ne planiraju stati samo na ovom priručniku.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti