Moja priča: Biljana Radelić

Biljana je majka osmero djece, obitelj živi na egzistencijalnom rubu i hitno trebaju pomoć dobrih ljudi


"Prisiljena sam izaći u medije kako bi se pomoglo mojoj obitelji jer došli smo do zida. Najviše nas muče režije koje mjesečno iznose oko 500 kuna, nemamo za drva i hranu, a molili bi eventualno i za namještaj kako bi omogućili zasebni prostor najstarijim dječacima. Molim dobre ljude da nam pomognu koliko god mogu“, rekla je Biljana Radelić (31) iz Kloštra Podravskog, majka osmero djece.

Na Biljanu smo naišli putem zamolbe jedne korisnice Facebooka, koja je tijekom prosinca prošle godine apelirala na ljude dobre volje da prikupe odjeću za Biljaninu tek rođenu bebu.

U sklopu velike humanitarne akcije poduzete 6. veljače 2018. od strane medijskog projekta Per aspera ad astra i In Portala, a zahvaljujući prijevozu Ustanove URIHO, posjetili smo obitelj Radelić, nakon što su dobri ljudi dali za njih novi madrac za krevet, nešto obuće, zatim odjeću za bebu, stariju djecu i same roditelje, nešto slatkiša i igračaka.

Iako je bio prohladan dan, na dvorištu nas je dočekala mama Biljana s bebom u naručju te dječakom Lukasom koji će u svibnju imati punih tri godine.

Unatoč brojnoj djeci, Biljana održava cijelu kućicu prizemnicu urednom i čistom. Jedino što ih muči je vlaga koja probija oko prozora i vrata.

"Kad bi nam barem netko mogao riješiti taj problem vlage i crnila. Muči nas radi disanja. Nastojim sve oprati, ali ponovno se vraća zbog jakih hladnoća", potužila se majka, napomenuvši da za majstora nemaju financijskih sredstava.

Imena i datume rođendana sve djece zna bez problema. Na pitanje je li joj pomažu, ponosno je rekla da su svi jako dobri i kod kuće i u školi. Posebno vole kuhati s roditeljima, a pogotovu peći palačinke.

"Prvenstveno se djeca brinu o našem ljubimcu, o peseku Medi, kojeg naprosto obožavaju. Stariji dječaci pomažu mi s cijepanjem i donošenjem drva, a djevojčice u čišćenju i po potrebi dok kuham - kad treba voziti kolica i pričuvati bebu. Dobri su učenici i obožavaju svoje nastavnike i prijatelje iz razreda, a i samo učenje. Nažalost, ne možemo im puno priuštiti jer ni ja ni suprug ne radimo. Ja imam završenu osnovnu školu u Sisku, a on je stigao samo do petog razreda osnovne. Stalnog posla za nas zbog toga nije bilo. Ja sam svojevremeno radila kao čistačica. Snalazimo se tako da suprug odlazi u susjedna domaćinstva, pomažući u cijepanju drva, čišćenju i svemu što god zatreba kod starijih osoba. Svjesna sam da mi djeca imaju neispunjene želje, ali najvažnije da se svi držimo zajedno", pojasnila je Biljana.

Priznala je da kroz cijelo vrijeme trpe strah od isključenja struje. Morali su u banci ići u minuse kako bi podmirili račun za grijanje.

"Dug od par tisuća kuna prema banci nas silno pritišće. Sada su djeca namirena što se tiče knjiga, pribora za školu i odjeće. Zahvaljujući dobrim ljudima moj 35-godišnji suprug Marijan uspijeva nešto malo zaraditi, ali sve nedovoljno. Molim dobre ljude da nam pomognu koliko god mogu", rekla je Biljana.

Kako smo bili u žurbi zbog daljnjih destinacija - trebalo je naime dostaviti donacije diljem Slavonije - na brzinu smo Biljanu fotografirali, jer se beba počela buditi.

Naposljetku nam je Biljana dala broj računa: HR 7323600003237193442. Kontakt, mobitel: 095/3959-630.

Biljana se unaprijed svima zahvalila na pomoći.

Obitelj Radelić ušla nam je posebno pod kožu. Iako ne mogu mijenjati okolnosti u kojima žive, vjerujemo da će njihova velika i topla srca nadjačati sve teškoće koje ih trenutno pritišću, ostavivši ih i nadalje čvrsto povezane i privržene jedne drugima.

Stoga apeliramo na sve dobre ljude da se odazovu pozivu za pomoć kako bi obitelji dali vjetar u leđa.

Klaudija Klanjčić