Društvo jednakosti: Jedinstvena večera koju su pomagale pripremiti osobe s invaliditetom

U restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree, održana je večera koju je, u partnerstvu s hotelom, organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO

 

Inicijator projekta Društvo jednakosti i predsjednik UNUO-a, Vedran Habel, već niz godina aktivno ukazuje i radi na uključivanju osoba s invaliditetom u rad u ugostiteljstvu. Pet hrvatskih chefica – Ana Ugarković, Priska Thuring, Gracia Horvatin, Sanja Sajko i Melania Toman – pripremile su večeru s pet slijedova, pri čemu su im pomagale osobe s intelektualnim i tjelesnim teškoćama. Uz članove udruge UNUO sudjelovali su članovi udruge Srce iz Splita, članovi Udruge slijepih iz Siska, te štićenici Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, a u posluživanju su sudjelovatle osobe s Down sindromom iz udruge Bubamara iz Vinkovaca.

“Želimo doprinijeti senzibiliziranju javnosti u osiguravanju dostojanstvenih životnih uvjeta za osobe s invaliditetom”, rekla je u najavi večere Nives Volarević, direktorica marketinga Hiltona Double Tree. Koktele je pripremao cijenjeni hrvatski barmen Saša Lovrenščak, a u pauzama večere nastupali su Pavao Anić, slijepi pjevač sevdalinki i harmonikaš, te štićenici udruga za pomoć osobama s invaliditetom.

Ana Ugarković vrednuje različitost i spremna je pomoći onima koji se žele ostvariti u ugostiteljstvu. Svojim primjerom pokazuje kako pomoći osobama s invaliditetom i ne raditi razlike među ljudima.

Priska Thuring, rođena u Švicarskoj, a odrasla u Kanadi, bez imalo razmišljanja je prihvatila sudjelovati na večeri udruge UNUO, kako bi pomogla razvoju projekta Društvo jednakosti, uz želju da svoje iskustvo kasnije prenese u svoju domovinu.

Gracia Horvatin kao osoba ne poznaje ljudske granice i smatra da svako ljudsko biće treba treba imati priliku da živi dostojanstveno, uz mogućnost vlastitog napretka, ali i uz obavezu pomaganja drugima.

Melania Toman od samih početaka je sastavni dio tima udruge UNUO kao mentor na kuharskim radionicama za osobe s invaliditetom.

Sanja Sajko vjeruje da osobama s invaliditetom treba pružiti priliku, a posebno u slastičarstvu koje ima široku paletu djelovanja. Njena je želja pomoći svakome da vlastitu strast pretvori u uzbudljivu karijeru u čudesnom svijetu slastica.

Sjajna večera, odlična atmosfera i brojni uzvanici dokaz su potrebe sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim segmentima modernog i razvijenog društva kojem težimo.

Udrugu UNUO osnovao je profesor Vedran Habel 2009. godine, s ciljem edukacije osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu. Udruga je ostvarila brojne edukativne radionice i projekte nagrađivane u EU i Hrvatskoj, a ima i prostorije za vlastite radionice i brojne volontere, te surađuje sa socijalnom zadrugom Kameleon preko Fast food restorana Kameleon i Gastro Kamiona Zlevka.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti