Ured pravobraniteljice OSI: Održan sastanak o pristupačnosti pravosudnih tijela

Tijekom sastanka zaključeno je kako je potrebno zajednički inicirati predviđanje mogućnosti financiranja aktivnosti osiguravanja i poboljšavanja pristupačnosti pravosudnih tijela iz fondova Europske unije

 

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 9. ožujka održan je sastanak na temu pristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Uprave za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu, pomoćnica ministra Lana Letilović i načelnik Sektora Danijel Žutić, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) Mandica Knežević, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom (SOIH-a) Marica Mirić te iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenik Darijo Jurišić i savjetnik Marko Gotovac.

Na sastanku je analizirana postojeća situacija pristupačnosti sudskih i drugih pravosudnih tijela s posebnim osvrtom na pojedina tijela zbog kojih je Ured postupao tijekom 2017. i 2018. godine.

Sudionici sastanka upoznati su s pravomoćnom sudskom presudom donesenoj 2017. godine u antidiskriminacijskoj parnici zbog nepristupačnosti Upravnog suda u Rijeci. Predstavnici Ministarstva pravosuđa izvijestili su o planu, načinu i mogućnostima osiguravanja pristupačnosti kod nepristupačnih građevina u kojima sjedišta imaju pravosudna tijela.

Tijekom sastanka zaključeno je kako je potrebno zajednički inicirati predviđanje mogućnosti financiranja aktivnosti osiguravanja i poboljšavanja pristupačnosti pravosudnih tijela iz fondova Europske unije, uspostaviti aktivniju suradnju s Ministarstvom kulture zbog činjenice kako je veliki broj objekata u kojima su smještena pravosudna tijela kategoriziran kao kulturna dobra, te kako je potrebno pronaći odgovarajuća rješenja kako bi se pristupačnost osiguravala na odgovarajući način, posebice s obzirom na konvencijska načela (UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom) "univerzalnog dizajna" i "razumne prilagodbe".

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti