Pogled iz kolica Ante Raosa: Što će nam donijeti novi Zakon o zapošljavanju osoba s invaliditetom

U Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom, a opet nikada nismo odradili neko kvalitetno istraživanje za potrebe tržišta rada kada je riječ o OSI populaciji

 

U proceduri su izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

O izmjenama i dopunama navedenog zakona počelo se raspravljati još prošle godine, točnije 22. rujna, da bi nedavno u Saboru bila održana prva rasprava o istom.

Same izmjene i dopune ne donose ništa novog i zakon kao takav svrha je samom sebi, osobe s invaliditetom od njega neće imati nikakvu korist. Ali ono što mi se činilo smiješno gledati je, ajmo reći raspravu, u Saboru, gdje su svi klubovi zastupnika podržali donošenje takvog zakona, što je dobro i pohvalno, ali ono što me u neku ruku vrijeđa je činjenica s koliko površnosti saborski zastupnici govore o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji OSI, nepoznavanju teme. To što 'sabornici' nisu ni proučili materijal ukazuje koliko im je zapravo stalo do veće zapošljivosti osoba s invaliditetom.

Neću reći da zakon neće biti realiziran. Vjerujem da hoće, no prvo i osnovno pravilo uspješnosti i realizacije svakog zakona osigurati je izvor financiranja, što u navedenom slučaju nemamo. Druga stvar: moraju se točno navesti zaduženja i odgovornosti u realizaciji zakona, što također nije navedeno. Ovdje je još jednom vidljivo kako politika igra svoj kurvin pir kako bi se javnosti zamaglile oči, kako bi se politika pokazala kao socijalno osjetljiva.

Godinama se bavim ovom temom i pomalo me vrijeđa ovako površno sagledavanje izazova zapošljavanja osoba s invaliditetom. Proučavajući navedenu temu uvijek dolazim do ključnih zaključaka, a to su istraživanje o mogućnostima i talentima osoba s invaliditetom i, drugo, istraživanje potreba tržišta rada. Bez tih istraživanja svaki zakon koji radimo u pravcu zapošljavanja osoba s invaliditetom - radimo onako odoka.

U Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom i nikada nismo odradili neko kvalitetno istraživanje za potrebe tržišta rada kada je riječ o OSI populaciji. Isto tako, nitko nije proveo istraživanje što to mogu proizvoditi osobe s invaliditetom i plasirati na slobodno tržište. Nadalje, mi moramo promijenit način razmišljanja prema radu osoba s invaliditetom, ali i poslodavci također moraju promijeniti stav o osobama s invaliditetom i prihvatiti ih kao potencijal, kao priliku. u korist čitave zajednice.

Osobe s invaliditetom još uvijek razmišljaju na način u kojem sami sebe potcjenjuju i svrstavaju u puku socijalu. Bilo koji zakon ne može uspjeti ako same osobe s invaliditetom ne vide svoju priliku za aktivnijom ulogom u životu zajednice, kada naime sami biraju i odlučuju što će i gdje raditi.

Isto tako, poslodavcima treba pružiti mogućnost (kroz zamjenske kvote) ustupanja određenih poslova organizacijama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom ili nabavu određenih proizvoda OSI djelatnika. Valjda nam je cilj zaposliti osobe s invaliditetom, a ne naplaćivati kazne poslodavcima za nepoštivanje kvote.

Ne želim ovdje biti negativan, želim samo ukazati kako saborski zastupnici nisu dorasli zadatku kada su osobe s invaliditetom u pitanju. Ipak pozdravljam ove izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. No želim da napokon shvatimo - ako želimo kvalitetan iskrorak u tom pravcu - potrebno je stvar iz temelja raditi. Inače, ne preostaje nam ništa drugo već da "radimo onako odoka".

Piše: Ante Raos

 

Povezane vijesti