Savez Dodir: Upozorit ćemo na loš položaj gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba u hrvatskom obrazovanju

Tribina koja će se održati u Zagrebu nastavak je Dodirovih nastojanja na povećanju kvalitete obrazovanja gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba osiguravanjem stručnih i kvalitetnih prevoditelja znakovnog jezika

Sanja Tarczay, predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir

"Izgubljeni u prijevodu - prevoditelji znakovnog jezika u obrazovnom sustavu" tribina je koju organizira Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir, 22. svibnja u 10 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

Ciljana skupina su odgajatelji u vrtićima, profesori i nastavnici u osnovnim i srednjim školama, predstavnici MZO i MDOMSP, predstavnici lokalne samouprave (Ureda za obrazovanje Grada Zagreba, suradnika na pilot projektu Prevoditelj u vrtiću), studenti Učiteljskog fakulteta, polaznici tečajeva znakovnog jezika te šira javnost.

Iz Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir ističu: "Upozorit ćemo na loš položaj gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba u hrvatskom obrazovanju, upoznati vas s jezikom kojim komuniciraju, pravima koja su im uskraćena, nerazumijevanjem s kojim se svakodnevno susreću, etiketama kojima ih obilježavaju, predrasudama koje ih stavljaju na margine društva i onemogućuju integraciju. Svoja će iskustva ispričati sami, svojim jezikom. Oni su gluhi, ali nisu glupi. Oni su jezična manjina sa svojim posebnostima koje tvorci obrazovnih programa trebaju uzeti u obzir. Imaju pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima, pravo na razumijevanje, pravo na uključenost. A danas su izgubljeni u prijevodu. Prevoditelja znakovnog jezika mogu koristiti vrlo ograničeno. Hrvatski jezik ne razumiju, a profesori i nastavnici ne znaju znakovni."

Tribina je dio i nastavak Dodirovih nastojanja na povećanju kvalitete obrazovanja gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba osiguravanjem stručnih i kvalitetnih prevoditelja znakovnog jezika. Sudjeluju gluhe i gluhoslijepe osobe i njihovi prevoditelji.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti