Pogled iz kolica: Poziv na promociju knjige kolumni Ante Raosa u Galeriji Sunce

U knjizi "Pogled iz kolica" Raos posebno naglašava vrijednost čovjeka i prati odnose osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u našoj društvenoj i političkoj zbilji

 

U petak, u 18 sati u URIHO-voj Galeriji Sunce (Držićeva 1), održat će se predstavljanje knjige "Pogled iz kolica" kolumnista In Portala Ante Raosa.

Rođen u Medovu Dolcu – zaseoku Raosi, u Općini Lovreć, u Splitsko-dalmatinskoj županiji – Ante Raos je osjetio svu težinu života na kamenu i kršu. Od malih nogu radio je teške fizičke poslove, ali bili su to važni dani formiranja karaktera.

Raosov život postao je potpuno drugačiji nakon jednog tragičnog skoka u more 1983. godine, kada je povrijedio vratni kralježak. Tadašnja medicina, kako sam kaže, svojom nespretnošću je propustila učiniti neke stvari, zbog čega je od tada primoran koristiti invalidska kolica.

“Kroz padove sam učio i stvarao sliku o sebi. Onog trenutka kad sam prihvatio da sam osoba s invaliditetom, da imam određene izazove koje mogu pretvoriti u pozitivne stavove, onda sam tek počeo razmišljati i odlučivati u svom životu. Postao sam drugi čovjek. Imao sam potporu obitelji i nekih prijatelja, ali najviše sam ovisio sam o sebi”, kaže Raos o godinama poslije nesreće.

Ante Raos u svojim kolumnama, koje će se naći u knjizi, ukazuje na vrijednost integracije osoba s invaliditetom. U svojim tekstovima, uz kritičke osvrte, nudi i rješenja, te promovira osobe s invaliditetom kao ravnopravne članove zajednice koji mogu sudjelovati u svim raspravama, u kojima svojim pozitivnim stavom mogu potaknuti društvo na ravnopravnost.

U knjizi "Pogled iz kolica", kao i u svojim kolumnama, Raos posebno naglašava vrijednost čovjeka i prati odnose osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u našoj društvenoj i političkoj zbilji, nutkajući i tražeći svojim kritičkim promišljanjem i savjetima svekolike ljudske slobode.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti