Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke: Održan sastanak fokus grupe Projekta Multi Sport

Fokus grupu čine predstavnici dječjih vrtića i škola, predstavnici klubova i udruga, roditelji djece s teškoćama u razvoju, sportaši s invaliditetom, treneri, kineziolozi i organizatori volontiranja

 

Pretprošlog tjedna, 30. svibnja 2018., održan je sastanak fokus grupe Projekta "Multi Sport", sufinanciranog od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership, a čiji je partner Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke – stoji u priopćenju Saveza.

Kako ističu, ciljevi Projekta "Multi Sport" su u skladu s misijom i aktivnostima partnerskih organizacija jer svi oni promiču:

- ulogu sporta u smislu osobnog razvoja te tjelesnog i mentalnog blagostanja

- fizičku aktivnost koja povećava zdravlje

- pristup sportu za sve i sport kao element socijalne uključenosti

- širenje pozitivnih načela i vrijednosti, kao što su solidarnost, poštovanje, fair play, osjećaj pripadnosti itd.

- važnost odgovarajućih programa tjelesnog odgoja

- zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu

- razvoj temeljnih vještina kao osnova za prakticiranje bilo koje vrste sporta

- jačanje uloge volontera u ovom sektoru.

"U sklopu Projekta oformila se fokus grupa od dvadesetak osoba, koja obrađuje teme o sportu osoba s invaliditetom na temelju vlastitih iskustava", napisano je u priopćenju.

Fokus grupu čine predstavnici dječjih vrtića i škola, predstavnici klubova i udruga, roditelji djece s teškoćama u razvoju, sportaši s invaliditetom, treneri, kineziolozi i organizatori volontiranja.

Projekt ima za cilj razvoj javno-privatne strategije umrežavanja, koja djeluje na lokalnoj i europskoj razini, a koja poboljšava razvoj motoričkih vještina kako bi potaknula obrazovanje kroz sport, s posebnim naglaskom na razvoj vještina i poticanje preventivnih mjera za zaštitu sportaša, osobito najmlađih, od rizika povezanih sa zdravljem i sigurnošću.

Vodeći partner Projekta je Municipality of Castelnovo ne’ Monti, dok su ostali partneri Polisportiva Quadrifoglio asd i LG Competition iz Italije, Northern Greece Physical Education Teachers’ Association (E.G.V.E.) i Municipality of Ampelokipi – Menemeni  iz Grčke, a partner iz Hrvatske je Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Projekt "Multi-Sport" ima namjeru stvoriti europsku mrežu koja promiče multidisciplinarne module za zdrav, siguran i sveobuhvatan pristup sportu kroz razvoj javno-privatnih sinergija.

"Projekt se razvija kroz sudjelovanje tri lokalne zajednice - Italije, Grčke i Hrvatske, koje će biti angažirane u različitim fazama. Partnerske općine i udruge moći će potaknuti angažman nastavnika, odgajatelja, obitelji i drugih, kako u analizi potreba, u oblikovanju prakse, tako i u njihovoj provedbi, tijekom i nakon projekta. Uključivanjem zajednica, projektni partneri također će imati prilike privući više volontera u svoje udruge. Cilj projekta je obrazovna namjena ne samo za djecu u starosti od pet do sedam godina, već poticanje cijele zajednice na povećanje društvenog i građanskog angažmana, podizanje svijesti o pozitivnim vrijednostima - solidarnosti, osjećaja pripadnosti itd., te promicanju stila života koji poboljšava zdravlje", pojašnjeno je.

Proračun Projekta "Multi-Sport" iznosi 55.625 eura, a isti je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership. Točnije, sufinanciran je u iznosu od 54.500 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 7.950 eura.

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke okuplja osobe s invaliditetom na području Primorsko-goranske županije, a čine ga sljedeći klubovi: Atletski klub "Srce" za osobe s invaliditetom, Plivački klub "Forca", Streljački klub invalida "Paraolimpijac", Stolnoteniski klub osoba s invaliditetom "Rijeka", Boćarski klub osoba s invaliditetom "Pulac", Klub za dresurno jahanje osoba s invaliditetom "Pegaz", Teniski klub osoba s invaliditetom "Fiume" - sekcija tenisa u kolicima, Klub alpskog skijanja osoba s invaliditetom "Kvarner", Riječki sportski savez gluhih, Sportski klub slijepih "Rijeka" i Društvo za sportsku rekreaciju osoba s tjelesnim invaliditetom "Rijeka".

Klaudija Klanjčić