Vrgorac: Osmi Hair Smile događaj kao dobar primjer socijalnog poduzetništva

Hair Smile Vrgorac ovoga vikenda ugostio je mnogobrojne goste iz cijele Hrvatske, pa se ovaj gradić ponovno pretvorio u glavni dalmatinski centar frizerske struke i socijalnog poduzetništva

 

Događaj Hair Smile ove je godine započeo predavanjima i Okruglim stolom s tematikom zapošljavanja osoba s invaliditetom u pomoćnim frizerskim poslovima. U raspravi su sudjelovali predstavnica POK-a Splitsko-dalmatinske županije Elida Marković, zamjenik i savjetnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i Natalija Krajnović, predstavnice Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Diana Carević i Minka Husanović, te predstavnik udruge Bubamara Paolo Bogdan, kao i ostali gosti koji su došli s različitim pitanjima vezanima uz ovakvu tematiku. Predstavnici HZZ-a Split morali su ispričati svoj izostanak s rasprave zbog ranije dogovorenih obaveza, kao i predstavnici SSŠ Makarska, obzirom na ostale projekte u provedbi i kraj školske godine.

Na raspravi se govorilo o poticajima, kvotama i nagradama za zapošljavanje osoba s invaliditetom, o vrlinama i manama trenutnog modela obrazovanja za srednjoškolce u obrtničkim zanimanjima, te o primjerima iz prakse koji su bili relevantni za temu rasprave. Zaključci ovog Okruglog stola su da je osobe s invalidetetom potrebno kvalitetnije usmjeravati kroz obrazovne programe, te je potrebno formirati stručno-pedagoške kadrove koji će ih pratiti i voditi kroz cjelokupan obrazovni proces, obzirom na veliki broj osoba s invaliditetom koje nemaju završenu srednju školu. Naglasak je na individualnom pristupu prema svakoj osobi s invaliditetom, jer je svaki slučaj u praksi poseban i drugačiji od onog prethodnog, bez obzira na sličnosti problematike koja ih povezuje.

Drugi dan događaja obilježile su edukacije frizerske struke te tradicionalna večernja revija frizura. Modele su cijeli dan vrijedno uređivali zagrebački frizeri iz salona "Larisa", frizerskog studija "Pilus", osnivač prve hrvatske frizerske akademije Amir Bečirević, brački studio "Hairque", vrgorački saloni "Ena" i "Miljenko" i drugi. Reviji je prethodio nastup stand-up komičarke Marijane Perinić i pozdravni govori koje su održali organizator događaja i predsjednik CEH-a frizera Vrgorac Miljenko Pervan, predsjednica POK-a Splitsko-dalmatinske županije Elida Marković, gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić, te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, dok je voditeljica programa bila Željka Opačak, direktorica TZ Grada Vrgorca. U reviji su sudjelovali, osim profesionalnih modela koji su nosili ljetne svečane kreacije branda Krie Design, učenici Osnovne škole Vrgorac, članovi Učeničke Zadruge "Bušin", članovi udruga "Osmijeh" iz Vrgorca te "Bubamara" iz Vinkovaca. Poseban nastup kreacija kroz performans imali su modeli frizerskog salona "Ria" iz Dugog Rata, za čiji se vizualni dojam potrudila make-up umjetnica Riva, u počast povijesti i umjetnosti grada Vrgorca. Tako je i ovogodišnji Hair Smile pridonio svojoj zajednici povezujući različite ljude i obazirući se na one kojima je to najpotrebnije, uz mnogo pozitivne energije i dobrog raspoloženja, korisnih informacija i edukacija.

In Portal

 

Povezane vijesti