Zabilješke Anite Blažinović: Svaka osoba s invaliditetom ima pravo na roditeljstvo

Pravobraniteljica Anka Slonjšak upozorila je na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom je propisana obveza države da roditeljima s invaliditetom osigura pomoć u podizanju djece


Redakciji In Portala obratila se mlada majka s invaliditetom kojoj je odbijeno pravo na osobnog asistenta s obrazloženjem da kod nje nema dovoljnog tjelesnog oštećenja, a ne može ostvariti niti jedan drugi oblik pomoći u zbrinjavanju sebe i djeteta.
Majka, čiji je identitet poznat redakciji, ima 80 posto invaliditeta, vrlo otežano se kreće pomoću hodalice, često se spotakne i padne, razbije koljena i samo je pitanje vremena kada će ozljedama podlegnuti glava. 
O djetetu uglavnom brine sama, a radi se o djetetu vrtićke dobi i ponekad je zaista nemoguća misija dijete odvesti u vrtić, na igru u park ili sačuvati ga od opasnosti koja mu može prijetiti dok majka usporenim hodom dođe do njega u određenoj situaciji.
Gospođin suprug radi u inozemstvu  jer je s 1500 kuna njezine mirovine nemoguće preživjeti.  
"Želim živjeti punim plućima sa svojim djetetom, ne samo gledati kako život prolazi pokraj nas, a ne možemo naprijed, kao da moram ispaštati svoj invaliditet", kaže ova mlada majka
Najprije se obratila svojoj udruzi u želji da ostvari pravo na osobnog asistenta i odbijena je jer nema dovoljan stupanj  invaliditeta, a da je i ostvarila pravo na asistenta, ne bi smjela od njega tražiti da preuzme brigu o djetetu jer se osobni asistent dodjeljuje osobi s invaliditetom, a  ne djetetu, što  nema smisla jer ako je korisnica usluge  i majka onda bi trebalo biti logično da osobni asistent brine i o djetetu jer ako asistent radi sve što osoba s invaliditetom nije u mogućnosti, zašto to ne bi bila pomoć i u majčinskoj ulozi? 
U redu, ako gospođa već ne može ostvariti pravo na osobnog  asistenta na temelju svog invaliditeta, neko rješenje mora postojati i u tom smislu se obratila Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji je nadležnom Centru za socijalnu skrb uputio sljedeće:
"Preporučujemo da pokušate u suradnji s jedinicom lokalne ili regionalne samouprave, udrugama civilnog društva ili na neki drugi način pomoći majci s invaliditetom u osiguravanju podrške koja joj je potrebna u podizanju djeteta." 
Pravobraniteljica je također upozorila na Konvenciju o pravima osoba s  invaliditetom kojom je propisana obveza države da roditeljima s invaliditetom osigura pomoć u njihovoj provedbi dužnosti u podizanju djece.
Postoje slučajevi u kojima roditeljima s invaliditetom prijeti oduzimanje djece jer nemaju podršku i nisu poduzete mjere kako bi se odredbe Konvencije implementirale u nacionalno zakonodavstvo i time osigurao ravnopravni položaj roditelja s invaliditetom.
Eto, Konvencija postoji, odredba  po kojoj je država obvezna osigurati  pomoć roditeljima s invaliditetom je napisana, ali ova majka i deseci drugih očito mora čekati da dijete postane punoljetno i pobrine se samo za sebe. 
Preotužna je situacija u kojoj je lakše dijete roditelja s invaliditetom izdvojiti iz obitelji, nego roditeljima dati podršku da dijete ostane u obitelji. Zar dijete smješteno u dom državu košta manje nego plaća osobe koja bi majci s invaliditetom bila desna ruka u obavljanju roditeljske dužnosti? U ovom je slučaju više nego očita povreda prava na poštivanje doma i obitelji – roditeljstva osobe s invaliditetom.
Piše: Anita Blažinović

 

 

Povezane vijesti