Intervju, Maja Fotez: Emmett tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije za osobe s invaliditetom

Anita Blažinović: Nakon što  me moja terapeutkinja upoznala s Emmett tehnikom i istu primijenila na mojim rukama, moram priznati da sam ostala pozitivno iznenađena učinkom na moj invaliditet

 

Recite nam što je to  Emmett tehnika, od kuda dolazi i od kada datira? Od kada se izvodi u Hrvatskoj?
- Emmett tehnika je jednostavna tehnika za otpuštanje mišića, smanjenje boli i nelagode u tijelu, te  povećanje ograničene pokretljivosti zglobova. Koristi se laganim pritiskom prsta na specifičnim točkama – Emmett točkama po tijelu koje dovode do stimulacije mehanoreceptora na mjestu pritiska što rezultira korekcijom mišićnog tonusa (koji bude facilitiran ili relaksiran ovisno o stanju mišića). 
Emmett tehnika potječe iz Australije, osnivač je Ross Emmett a kao tehnika koristi se od 80-tih godina prošlog stoljeća. U Hrvatskoj se primjenjuje od 2012.godine.
Što su to Emmett točke? 
- Emmett točke nisu tradicionalne trigger točke ili akupunkturne točke već mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka.
Kako izgleda Emmet tretman? Osjeća li pacijent ikakvu bol prilikom izvođenja tretmana?
- Klijenti mogu biti tretirani u sjedećem, stojećem ili ležećem položaju. Tretman se može izvoditi direktno na kožu ili preko lagane odjeće. Pritisak na Emmett točke je vrlo nježan tako da klijent ne osjeća bol pri izvođenju tretmana. Jedinstvena tehnika, nježna, ne koristi se bolnim manipulacijama zglobova, ne zahtijeva kontaktna sredstva(ulje, puder) te ne zahtijeva posebnu opremu ni uređenje i može se primijeniti bilo gdje i bilo kada.
Kod kojih dijagnoza, stanja, oboljenja se može primjenjivati?
-Tehniku primjenjujemo kod svih stanja, dijagnoza ili oboljenja kod kojih je prisutna bol, napetost, ograničena pokretljivost,te  problem s koordinacijom i balansom.  Najčešće u područjima kao što su vrat, ramena, kukovi i leđa. Emmett tehniku koristimo i kod stanja uzrokovanih stresom, glavobolje i migrena, poremećaji vida i sluha, za regulaciju limfnog i probavnog sustava, poboljšanje gibljivosti u starosti ili nakon trauma, poboljšanju respiratornih tegoba, kod poremećaja sa mokrenjem/inkontinencijom, pomoć ženama kod PMS-a, te pripremi za porod i nakon poroda. Emmett tehnika nema dobnih ograničenja, može se primjenjivati na novorođenčadi  i osobama starije životne dobi, kod djece s poteškoćama razvoju, stanjima nakon CVI-a, MS-a i drugim neurološkim oboljenjima. 
Koliko traje jedan Emmett tretman i koliko je ponavljanja potrebno da bi se vidjelo poboljšanje kod pacijenta? Jeli poboljšanje trajno?
- Emmett tretman traje od 10 do 30 minuta ako se koristi samostalno. Ako koristimo Emmett s drugim terapijama tretman može trajati i dulje. Broj ponavljanja ovisi o stanju kod koje se primjenjuje. Neurološka oboljenja i reumatske bolesti možda će zahtijevati nekoliko tretmana dok se ne dobije željeni rezultat. Nekad je dovoljan i jedan tretman da dobijemo korekciju mišićne napetosti  ili otpuštanje fascije i smanjenje boli zbog kojeg nam klijent dođe tako da poboljšanje može ostati trajno. Optimalni razmak između tretmana je 48 sati.
Kako se postaje Emmett terapeut i koliko ih ima u Hrvatskoj?
- Emmett terapeut postane se nakon završene edukacije koja je podijeljena u dvodnevne nastavne blokove, koji se nazivaju moduli, i ima ih ukupno šest. Cjelokupni tečaj završava u roku od 9-12 mjeseci.
 No, tu ne staje edukacija Emmett terapeuta, postoji još šest naprednih modula Emmett professional 1-6. U Hrvatskoj za sada imamo 60 završenih Emmett terapeuta.
Rastuća je popularnost ove tehnike, a zanimljiva je širokoj populaciji od terapeuta  do zdravstvenih i kinezioloških profesionalaca. Sve je više privatnih i državnih zdravstvenih ustanova koje imaju barem jednog Emmett terapeuta
Može li Emmett tehnika zamijeniti klasičnu fizikalnu terapiju?
- Emmett tehnika se može koristiti samostalno kao terapija i zajedno u kombinaciji s klasičnom fizikalnom terapijom ili manualnom terapijom te bilo kojim drugim oblikom vježbanja.
Napomena autora: Maja Fotez je  prvostupnica fizioterapije, Emmett terapeut i instruktor i Bowen terapeut
Znanje i vještine u području fizioterapije dobiva završenom četverogodišnjom srednjom školom za fizioterapeutskog tehničara u Pakracu, te na trogodišnjem preddiplomskom stručnom studiju fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Odmah nakon srednje škole počinje stjecati iskustvo u struci i radu s ljudima u ortopedskom centru Otto Bock i Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sv. Nedjelja. Nakon diplomiranja fizioterapije 2012. pripravnički staž odrađuje u Kliničkom bolničkom centru Dubrava u Zagrebu tijekom kojeg i dalje stječe nova znanja i vještine u području fizioterapije. 2013. godine završila je tečaj Kinesiotaping metode 1, 2 i 3. Edukaciju za Bowen terapeuta započela je u travnju 2013 a završila u ožujku 2014. godine. Certificirani Emmett terapeut postaje u studenom 2014. Tijekom rada u KB Dubrava, te vođena željom za širenjem znanja i pružanjem što bolje, brže i uspješnije rehabilitacije svojim klijentima nastavlja izobrazbu u području Neurokitetic terapije u Londonu 2015. Odluka o odlasku iz bolničkog sustava u privatnu praksu i otvaranje Re-Alignment centra u Zagrebu, javlja se zbog potrebe da iskoristi sav potencijal i svoje znanje koje je stekla tijekom edukacija u području manualnih tehnika Bowena, Emmetta i NKT-a. Isto tako da znanje i vještinu Emmett tehnike podijeli sa svojim kolegama. Dvogodišnjeg Emm Tech tutorstvo dovodi je u poziciju da postane instruktor početnih modula Emmett tehnike u jesen 2017.godine.
Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti