Moja priča: Pavao Kraljević

Pavao je jedan od pobjednika utrke SMA CroatiaRun kojoj je cilj bio podizanje svijesti o liječenju spinalne mišićne atrofije, bolesti koja uzrokuje slabljenje mišića kao i vitalnih organa

 

"Posebno mi je drago kad mogu pomoći u humanitarnim akcijama ljudima koji imaju životne teškoće. Jednostavno volim sve te ljude, jer svi mi možemo doći na njihovo mjesto", rekao je Pavao Kraljević (56) iz Zaprešića, pobjednik u muškoj kategoriji u prvoj u nizu atletske utrke SMA CroatiaRun, koja je održanau Zagrebačkom športskom centru Jarun, u organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društva distrofičara Zagreb (DDZ).

U kategoriji muškaraca drugi je bio Robert Mašić, a treći Bruno Pavlić. U kategoriji žena prva je bila Amanda Tomac, druga Stella Cvetković, a treća Marta Borovec..

Cilj utrke bilo je podizanje svijesti o liječenju spinalne mišićne atrofije – SMA, bolesti koja uzrokuje slabljenje mišića kao i vitalnih organa. Lijek koji se koristi u liječenju SMA zove se Spinraza, koji usporava razvoj ove bolesti i time omogućuje produljenje života. Iako je ovaj lijek od nedavno uvršten na listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje – HZZO, odobren je samo za mlađe od 18 godina koji nisu na respiratoru.

 

Stoga je Kraljević bio jako sretan zbog pobjede, budući ga je ista podsjetila na onu zadnju od prije pet-šest godina - na utrku u Čigoču, kada je otrčao pet kilometara.

Inače se i sam nekoliko puta kroz život suočavao s teškim bolestima.

"Kao dijete od pet godina jedva sam preživio. Dobio sam meningitis. Kako sam rođen na istoku Slavonije, najbliže je bilo otići u bolnicu u Beograd, gdje mi je spašen život u vojnoj bolnici, tada najboljoj u bivšoj državi. Zato često kažem da mi je taj grad dao novi život, a bolnicu zovem bolnicom spasa", rekao je.

Jednom je pretrčao i humanitarnu utrku za ovisnike o alkoholu, prije dvanaest godina, a staza oko Jarunskog jezera bila je duga 64 kilometra.

"Iako sam imao herpes kroz tri mjeseca, moj prijatelj iz Slavonskog Broda, inače i sam trkač, a u to vrijeme ovisnik alkoholičar koji se liječio, zamolio me da u dogovoru s gradonačelnikom predstavljam njihovu ekipu. Pristao sam, rekavši da ću tek probati radi bolesti, ali na kraju sam uspio. Zato me uvijek veseli kad utrke imaju humanitarni karakter, jer uvijek su mi dragi ljudi koji pate, jer sutra i ja mogu biti na njihovom mjestu", rekao je.

Trčati je počeo u 33. godini života, a potaknula su ga mnoga djeca s oboljelim kralježnicama. Kako je i sam ozlijedio kuk, odlučio je da će im pomoći koliko god može.

Nakon samo šest mjeseci od povrede kuka odazvao se na maraton i ostvario dobar rezultat na razini cijele zemlje, a nakon dvije godine na super maratonu Zagreb – Čazma bio je najbolji hrvatski trkač.

U 23 godine iskustva ima već istrčanih 600 utrka, što kao trkač, što kao duatlonac ili triatlonac. Inače radi na porti u  tvornici sanitarija u Zaprešiću.

"Kad god treba, rado ću se uvijek odazvati na utrke, pogotovo kad se radi o pomoći oboljelim ljudima. Jer moje srce je posebno posvećeno njima. Makar i sam bio bolestan, nastojat ću dolaziti", rekao je za kraj.

Klaudija Klanjčić