Igre mobilnosti: Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja osoba s invaliditetom na zagrebačkom Cvjetnom trgu

"Cilj akcije je uklanjanje predrasuda i razvoj društvene svijesti o invaliditetu te osiguravanje uvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom s mogućnostima drugih građana", naglasio je Milan Ožegović, predsjednik Društva tjelesnih invalida

 

U organizaciji Društva tjelesnih invalida,  u srijedu 19. rujna na zagrebačkom Cvjetnom trgu, upriličene su Igre  mobilnosti,  pod sloganom 'Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja'.

Igre mobilnosti održane su u okviru Europskog tjedna mobilnosti - manifestacije u okviru koje gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i osmišljavaju nove mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana.  

Igre mobilnosti imaju edukativno-rekreacijski karakter namijenjen građanstvu i javnim osobama u cilju uklanjanja predrasuda i razvoja društvene svijesti o invaliditetu, te zagovaranja potreba za osiguranjem uvjeta izjednačenih mogućnosti za osobe s invaliditetom s mogućnostima drugih građana. 

 

Uz sudjelovanje brojnih osoba iz javnog života Igre mobilnosti izvođene su na improviziranom poligonu a sastojale su  se od svladavanja zapreka u invalidskim kolicima, s kojima se osobe s invaliditetom susreću svakodnevno, te od kretanja i orijentiranja u prostoru pomoću bijelog štapa u uvjetima simulirane sljepoće. Na ovogodišnje Igre mobilnosti, osim učenika obližnjih osnovnih i srednjih škola, stigli su i rukovoditelji institucija koji se bave problematikom invaliditeta kao i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.
"Mislim da je ovo najbolji način da osjetimo što je to prava mobilnost u gradu i koliko nam je dostupna. Grad Zagreb je 2011. izdao vodič u kojem su navedene sve institucije koje su se prilagodile osobama s invaliditetom. To nam je podsjetnik da svake godine moramo raditi sve više te da u okviru prostornih kapaciteta i očuvanja urbane gradske jezgre učinimo dostupnim sve javne ustanove", istaknula je zamjenica Pavičić Vukičević zahvalivši svim udrugama koje su se priključile Europskom tjednu mobilnosti.
Predsjednik Društva Milan Ožegović naglasio je kako je cilj akcije uklanjanje predrasuda i razvoj društvene svijesti o invaliditetu te osiguravanje uvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom s mogućnostima drugih građana
Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević podsjetio je da Europska komisija od 2002. organizira Europski tjedan mobilnosti od 16. do 22. rujna, te da će 22. rujna, kao i obično biti Europski dan bez automobila u većini europskih gradova. Lani su imali rekord od 1300 gradova i naselja u EU bez automobila, a tako će biti i u Zagrebu.


Najavio je da će Predstavništvo Europske komisije  u Hrvatskoj 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu organizirati veliku akciju, a sudjelovat će također i udruge osoba s invaliditetom. Pohvalio je Grad Zagreb za aktivno sudjelovanje od samog početka akcije te ustvrdio da se Zagreb promijenio u zadnjih 20 godina.
"Sa zadovoljstvom možemo reći da imamo puno više biciklističkih staza, puno manje prepreka za osobe s invaliditetom, puno više slobode za kretanje, puno veće pješačke zone ali isto tako znamo da je to još uvijek daleko od onoga što bismo htjeli imati i što bi trebalo biti u gradu", zaključio  je Baričević.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti