MOJA PRIČA: Moneta Barukčić

Moneta puno truda ulaže u osobni napredak, Hrvatski Crveni križ proglasio ju je je volonterkom godine za 2017. godinu, ali još uvijek je nezaposlena i, kako sama kaže, stigmatizirana jer pojedinci iz lokalne samouprave ne poštuju zakon


- Zovem se Moneta Barukčić, rođena sam u Osijeku 2. rujna 1987. kao osoba s invaliditetom. Trenutno živim u Dardi s roditeljima. Početkom Domovinskog rata prognani smo iz Baranje u kojoj smo živjeli u neposrednoj blizini Osijeka. Osnovnu školu polazim u Višnjevcu, a potom u Aljmašu i Dardi - počinje svoju priču Moneta.
- Već u ranoj mladosti počinju bolnička liječenja i mnogobrojni operativni zahvati, koji se zbog komplikacija nastavljaju sve do danas. Od rođenja (porođajna trauma) kontrole i liječenja ortopeda i neurologa zbog cerebralne paralize, desnostrane hemipareze i skraćenja desne noge te epilepsije - opisuje Moneta svoje hodočašće po  bolnicama.
- Srednju školu završavam 2007. godine u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava smjer ekonomist. Iste te godine upisujem tečaj EXCEL Educa, Ustanova za obrazovanje odraslih, operater za unos i obradu podataka Osijek, a zatim tečaj menadžmenta volontera. Od 2010. do 2011. godine stažirala sam u Dječjem vrtiću Radost u Dardi, a na kraju stažiranja položila sam i državni ispit u Ministarstvu uprave za referenta.  Tijekom 2011. godine počinjem volontirati u ODCK Darda na pomoćnim poslovima u uredu i skladištu. Sudjelovala sam u revijama za žene s invaliditetom pod nazivom „Moje drugo ja“ po hrvatskim gradovima u Vukovaru, Osijeku, Zadru, Trogiru i Rijeci gdje 2014. godine odnosim pobjedu - otkriva nam Moneta.
- Gostovala sam nekoliko puta u emisiji HTV-a 'Normalan život' (emisija koja govori o osobama s invaliditetom). Sve do danas volontiram u  Hrvatskom Crvenom križu Darda u organizaciji i provođenju projekta/programa 'Socijalnim uključivanjem do aktivnog starenja', a osim toga provodim i edukativne radionice na temu epilepsije i cerebralne paralize. Jedno od mojih najvećih postignuća je to da sam proglašena volonterkom godine za 2017. godinu ispred Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu - kaže nam Moneta i otkriva još jednu ljubav.
- U slobodno vrijeme bavim se  pisanjem stihova, a neki od radova su objavljeni u zajedničkim zbirkama i medijima. Kroz vlastiti invaliditet, izoliranost u društvu  sam dobro upoznala. Naročito je dolazila do izražaja od strane vršnjaka i nastavnika u višim razredima osnovne škole - priča Moneta.
- Pojedinci iz lokalne samouprave ne poštuju zakon zbog čega sam stigmatizirana i nezaposlena.  Sredina u kojoj sada volontiram je puna razumijevanja i srdačna. Daju mi veliku potporu u svakodnevnom životu. Želja mi je da u ovakvom okruženju mogu biti sretna, zadovoljna i zaposlena i raditi ne samo ja, nego i druge osobe s invaliditetom. Nastavit ću dalje volontirati,  ulagati u obrazovanje, kao i u sebe - zaključuje svoju priču Moneta.
Anita Blažinović