PODRAVSKO SUNCE: Vašim glasovima do ljuljačke za djecu u invalidskim kolicima

"Centar ne posjeduje ljuljačku prilagođenu djeci koja su u invalidskim kolicima te prepoznajemo potrebu da na školskom igralištu imamo posebno prilagođenu ljuljačku", objašnjava ravnateljica

 

Projektom "Sunčeva ljuljačka" se žele pružiti jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, odnosno djeci koja se kreću pomoću kolica.

- Vestibularni unos podražaja može biti najintenzivniji i dugotrajni tip senzornog unosa. Ovu vrstu podražaja dobijemo kroz aktivnosti vrtnje (rotirajući unos) i ljuljanja (linearni unos), a u manjoj mjeri i bilo kojom vrstom kretanja. Vestibularni sustav tako je osjetljiv da promjene položaja i kretanje imaju vrlo snažno djelovanje na mozak i to se djelovanje mijenja s najmanjom promjenom položaja ili kretanja. Jedan od načina stimuliranja ovog osjetila je i ljuljanje u ljuljački – pojašnjava ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce Radmila Popović.

- Naime, Centar ne posjeduje ljuljačku prilagođenu djeci koja su u invalidskim kolicima te prepoznajemo potrebu da na školskom igralištu imamo posebno prilagođenu ljuljačku – dodaje Popović.

- Za djecu u kolicima tu je aktivnost gotovo nemoguće ostvariti jer su ljuljačke na dječjim igralištima neprikladne za njih. Naime, kada bi dijete i stavili na ljuljačku na igralištu, ne bismo mogli osigurati pravilan položaj tijela koji omogućuje pravilno primanje i obradu osjetilnih informacija – objašnjava.

Glasovati za prilagođenu ljuljačku, koja će poticati razvoj senzorne integracije kroz pružanje novih osjetilnih iskustava, možete na ovoj poveznici.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti