NAŠA PRIČA Obitelj Barta

Finalnu pjesmu u Supertalentu Nove TV, ove nedjelje, Denis Barta želi posvetiti svim bolesnim ljudima i osobama s invaliditetom, a bit će izvedena s puno emocija

 

Denis Barta rođen je u svibnu 1998. u Campo Sanpijeru u provinciji Padove u Italiji. Na svijet je došao u 24. tjednu trudnoće sa samo 535 grama. U devetom tjednu života  imao je operaciju na srcu  - duktus botalis ili zatvaranje srčane aorte. U roku četrdeset dana napravljene su tri intervencije na očima zbog retinopatije. Nakon toga Denis gubi  vid i ostaje u potpunom mraku. U drugoj godini dobiva febrilne konvulzije koje se kasnije pretvaraju u jake napade epilepsije koje dugo traju i od kojih se Denis i danas liječi.

- Zbog loših terapija koje je koristio i koje su uništile žučnu vrećicu, Denisu je u 16. godini odstranjena žučna vrećica - kažu Denisovi roditelji koji su cijeli život podredili upravo njemu.

U četvrtoj godini života Denis počinje odbijati  koristiti ruke za osnovne funkcije i ne zna se samostalno oblačiti, umivati, gotovo za ništa  ne koristi ruke, osim što svira klavijature i radi s tastaturom kompjut0ra. Denisova govorna komunikacija postaje sve slabija, često ponavlja iste riječi pa psiholozi i neuropsihijatri postavljaju dijagnozu  autizama. Denis prestaje žvakati čvrstu hranu i do danas mu se sva hrana mora miksati. U drugoj godini postaje hiperaktivno dijete  koje ne može sjediti mirno na stolici i često je agresivan. Agresivnost se smanjuje samo kada je za klavijaturom - opisuju roditelji i kažu kako Denis pjeva od svoje treće godine, do četvrte je otpjevao tristotinjak pjesama.

- U šestoj godini polazi u školu, Centar za slijepu i slabovidnu djecu u Sarajevu. Konstantno smo imali  problema s osobljem škole koje nije bilo adekvatno osposobljeno za rad s djecom koja imaju kombinirane poteškoće. Denis je završio srednju školu, ali ponovno bez previše razumijevanja jer nije bio dobrodošao ni na maturalnoj večeri, nego mu je svjedodžba uručena u kafiću, a završio je za pakera - kažu roditelji.

- Već s trinaest godina počinje skladati svoje pjesme i svakodnevno vježba kod kuće  po nekoliko sati . Denis se često kao mali predstavljao kao Boban Rajović i  morali smo da ga zvati Bobane jer se samo na to ime odazivao skoro godinu i pol dana, sve dok nije osobno upoznao Bobana pa se  kasnije  predstavljao kao Enes Begović.

U devetnaestoj godini ulazi u studio i snima svoj prvi cd i dvd, obrađuje poznate strane evergreene  na našem jeziku i snima deset cover evergrina. Prije četiri godine, kada su regiju zadesile velike poplave, Denis je izrazio želju da na svoj način pomogne, izašao je na trg ispred sarajevske Katedrale i svirao dvosatni mini koncert i sav novac je donirao za žrtve poplava.  Nekoliko puta je nastupao na humanitarnim koncertima za pomoć djeci u liječenju. Kasnije Denis dobiva od Općine Stari grad dozvolu da  može nastupati ispred sarajevske Katedrale i tako prikupiti novac za svoje liječenje – ponosno će  roditelji jer je Denis, unatoč svim poteškoćama, našao način da pomogne sebi i drugima.

Prije dvije godine Denisa prijavljujemo na 'Ja imam talent' TV Pink u Beogradu gdje je prošao kod žirija, ali produkcija ga je odbila jer je osoba s invaliditetom. Prošle godine Denis nastupa na  audiciji  'Zvijezda možeš biti ti' na TV HAYAT u Sarajevu i kod žirija prolazi i dobiva prolaz. ali opet isto - produkcija ga odbija zbog invaliditeta.

Ove godine naša prijateljica Zlata ga je prijavila na Supertalent Nove TV, bio je pozvan na audiciju i prošao je u polufinale. Prije dva tjedna Denis je otišao na ponovno natjecanje i iz polufinala prošao je u finale tako da je Denis u nedjelju 16. prosinca u finalu Supertalenta. Denisova i naša namjera je bila da Denis svojim nastupom pokaže da osobe s invaliditetom mogu postići rezultate i dati vjetar u leđa osobama s invaliditetom i njihovim roditeljima, da je moguće dosta postići bez obzira na vrstu i težinu invaliditeta - poručuje ova obitelj.

Pitali smo ih kako se nose s negativnim komentarima kojih, naravno, ima:

Dobivamo puno pozitivnih komentara, ali i nekoliko negativnih, a jedan od njih je i od splitskog neuropsihijatra da Denis nije supertalent i da ne treba  nastupati. Ali mi kažemo: hvala doktore na komentaru jer je pokrenuo lavinu pozitivnih reakcija, što dokazuje  da doktor nije u pravu. Komentarom je dodatno podigao Denisovu popularnost - kažu roditelji.

Finalnu pjesmu u nedjelju Denis želi posvetiti svim bolesnim ljudima  i osobama s invaliditetom, a bit će izvedena s puno emocija, otkrivaju roditelji.  A Denis za kraj kaže: Gledajte emisiju i točka!

Anita Blažinović