MOJA PRIČA Marija Kraljić

'Djeca me stalno pitaju hoće li i oni dobiti darove ispod bora. Jednostavno, nemamo otkuda', rekla je Marija Kraljić, majka šestero djece iz mjesta Sitnice u Međimurskoj županiji

 

Rođena je u kolovozu 1986. godine u Čakovcu, a djetinjstvo je provela u Svetom Marinu na Muri. Još u rano doba dogodila joj se tragedija u obitelji – izgubili su oca, što se odrazilo na njezin život. I dan danas joj jako nedostaje, a sjeća se koliko ju je volio. Zbog teške situacije u obitelji, napustila je osnovnoškolsko obrazovanje, tako da je završila sedam razreda.

Zaljubila se u svog Dalibora (36), koji je završio osam razreda osnovne škole i s kojim je do sada dobila šestero djece. Imaju tri djevojčice od deset, dvanaest i 15 godina te tri dječaka od godinu i sedam mjeseci, devet i 16 godina.

Kako se bliži Božić, a oba roditelja ne rade, majka je zamolila za pomoć u smislu skromnih darova za njihovu djecu.

- Morali smo kupiti drva i poplaćati režije, a sve što je od dječjih doplataka i naknade za porod ostalo, mora ići za hranu. Djeca me stalno pitaju hoće li i oni dobiti darove ispod bora. Jednostavno, nemamo otkuda. K tome, trebamo i pelene, s kojima oskudijevamo pa ako možda netko može pomoći, bili bi od srca zahvalni. Nadam se da će barem netko nešto moći dati – rekla je Marija.

Naime, suprug Dalibor je stradao 2012. godine u teškoj prometnoj nesreći kao suvozač, i to u vozilu sa svojim kolegom. Do sada je prošao već jedanaest operacija, budući da je zadobio više prijeloma potkoljenice i desnog ramena, zatim potres mozga, napuknuće kralježaka. Između ostalog, ugrađen mu je i fiksator u nogama. Kako je prije nesreće lijepio keramiku i postavljao laminate, to više ne može raditi. Kirurg mu je ograničio dizanje do pet kilograma i ne smije se opterećivati.

Od Centra za socijalnu skrb ne dobivaju nikakvu pomoć. Navodno zato što je suprug imao vozilo, a koje im je bilo neophodno.

Stoga su do sada bili primorani izaći u javnost u dva navrata. Prvi puta 2015. godine, kada su im pomogli mladi i drugi građani, koji su donirali posteljinu, odjeću, higijenske potrepštine i namirnice u vrijednosti od tisuću kuna, a drugi puta 2017. godine, kada su se odazvali ljudi iz Istre, iz Rovinja.

Kako je Marija još u petnaestoj godini zadobila probleme sa zubima, koji su joj u cijelosti ispali s gornje strane, zamolila je za pomoć u Centru. Nažalost, doživjela je ismijavanje od strane djelatnika i više nije imala snage ikada zatražiti pomoć. I dan danas ima problema s time, jer joj proteza pada. Njezin stomatolog preporuča da joj se ugradi djelomična proteza s metalnom osnovom, čija cijena je 3.239 kuna, međutim, to si ne može već godinama priuštiti.

U kućici u kojoj stanuju neuređen je tavanski prostor, za kojeg bi trebali donacije u građevinskom materijalu. Stoga djeca spavaju u istoj sobi u prizemlju. U obje prethodne akcije nisu uspjeli dobiti krevete na kat, tako da taj problem ostaje i dalje.

- Kada bi nam netko mogao darovati krevete na kat, onda bi puno toga riješili. Naime, djeca su već velika i svaki bi htio svoj prostor. Nažalost, mi im to ne možemo priuštiti. Brinem o svima, ali financije su problem. Sve što se dobije, brzo i otiđe zbog visokih cijena. K tome, dobro bi nam došla plinska peć, s barem jednom električnom tablom – pojasnila je Marija.

Nadodala je da najmlađe dijete ima probleme s dišnim putevima i moralo bi s tri godine ići na operaciju mandula. Puno bi pomoglo more, ali to je do sada bila nemoguća misija. Također je i desetogodišnja djevojčica imala iste probleme i već je do sada devet puta bila u bolnici zbog kroničnog bronhitisa, ali otkad su joj izvadili mandulu, sve je za sada u redu. Ostala djeca su zdrava.

Moramo istaknuti da je majka pohvalila djecu, jer joj pomažu, a i u školi su dobri učenici.

- Zato bih molila dobre ljude, ako imaju, da mi pomognu da im barem nešto stavimo ispod bora. To mi je najvažnije, a ako može netko pomoći i u financijama, od srca se unaprijed zahvaljujemo – rekla je Marija za kraj.

Ako je itko u prilici da pomogne, donacije može poslati na adresu: Marija Kraljić, Sitnice 32, 40315 Mursko Središće, a kontakt majke je mobitel broj: 099/4156-050.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti