ZAGREB Konferencija o usluzi osobne asistencije u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Cilj Konferencije je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete za pravni okvir prilikom izrade nacrta Zakona o usluzi osobne asistencije


Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, organizirali su  5. veljače Konferenciju o usluzi osobne asistencije, u zagrebačkom hotelu Panorama.
Konferenciji je prisustvovala ministrica Nada Murganić, predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa, Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministrice Murganić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, doktor Zorislav Bobuš, Marica Mirić, Manda Knežević, Ivo Jakovljević, kao i mnogi drugi uvaženi gosti, predstavnici udruga, korisnici usluge osobne asistencije te i sami osobni asistenti.


Cilj Konferencije je prikazati dosadašnja iskustva u provođenju usluge osobne asistencije i utvrditi preduvjete za pravni okvir prilikom izrade nacrta Zakona o usluzi osobne asistencije. Naime, na sastanku održanom s ministricom Nadom Murganić i najbližim suradnicama dogovoreno je da će se pristupiti izradi Zakona što je potvrđeno na 3. sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom, na kojoj je i definiran rok da se nacrt Zakona izradi do kraja srpnja 2019. godine.
- Osobno, da nemam ovu uslugu ne bih sigurno živjela u svom domu. Usluga osobne asistencije je toliko važna i vrijedna da doista trebamo učiniti sve da ona postane zakonodavni okvir. Vjerujem da će konferencija iznjedriti konkretne ideje koje ćemo predložiti radnoj skupini i dobiti  dobru bazu kada se budu radile odredbe Zakona koje doista vode u smjer koji će biti na korist korisnicima. Usto, da imamo dobre nadzore i evaluacije, da svaka osoba kojoj treba usluga asistencije istu i dobije. Dokle god je usluga projekt, bit će i velikih mogućnosti manipulacije. U 2018. godini širi se krug korisnika, međutim, satnicu od osam sati korisnicima po  Barthelovom indeksu nula potrebno je poboljšati.– rekla je pravobraniteljica Anka Slonjšak.
- Ono što ćemo danas čuti zasigurno će biti dobri temelji za donošenje Zakona. Rado se sjetim mog prvog dana kao zastupnice u ovom sazivu Hrvatskog sabora kada smo u roku nekoliko sati svi bili suočeni s problemom i bojazni da osobnih asistenata više neće biti. Ministrica Murganić je brzo reagirala i nitko nije ostao bez osobnog asistenta. Od tada, pa na dalje, projekt ide onako kako smo željeli. Imamo dobar partnerski odnos s resornom ministricom i nadam se da će takav biti do kraja mandata ove Vlade. Puno je toga napravljeno, ali i puno toga stoji pred nama. Očekujem da ćemo danas iznjedriti dobre temelje kako bi stvorili preduvjete za kvalitetan zakon s kojim ćemo svi biti zadovoljni - rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.


- U stalnom partnerstvu kroz radne skupine i stručne konzultacije radit ćemo Zakon o usluzi osobne asistencije, kao i druge zakone koji se tiču prava osoba s invaliditetom, pa vjerujem da ćemo svi zajedno biti zadovoljni za još jedan odrađeni posao, u okviru realnih mogućnosti. Na godišnjoj razini se za uslugu osobne asistencije troši 125 milijuna kuna, od toga je 75 milijuna iz Europskog fonda, a 50 milijuna kuna iz državnog proračuna - kazala je Murganić.
Godine 2006. bilo je 78 korisnika usluge osobne asistencije, a danas je ta brojka na 1700 osoba s invaliditetom.
Po pitanju  poteškoća koje još uvijek postoje rečeno je da ne postoji baza podataka, niti umreženost organizacija osoba s invaliditetom s resornim ministarstvom, niti s centrima za socijalnu skrb. Centri uopće ne znaju koje to osobe imaju asistenta, nije riješen sustav neophodnih pomagala, nitko ne želi raditi njegu kod korisnika s najtežim stupnjem oštećenja, osobni asistent nije u nomenklaturi zanimanja. Također je potrebna certifikacija edukacije, ugovor o radu nije usklađen sa Zakonom o radu, a nije riješeno ni pitanje nabave zaštitnih sredstava na radu. Problem je i odlazak radno sposobnih ljudi u inozemstvo. Potrebno je razdvojiti bazične aktivnosti življenja i instrumentalne aktivnosti.
Ivo Jakvoljevič dao je prikaz Zakona o osobnoj asistenciji koji je u Sloveniji stupio na snagu 1. siječnja 2019., a objasnio je i način na koji se ocjenjuje broj potrebnih sati asistencije:
- Osobna asistencija se odobrava na najmanje 30 sati tjedno, a najviše 168 sati tjedno, dakle 24 sata na dan. Drugo pravo je komunikacijski doplatak za gluhe i slijepe osobe, za njih je 30 sati mjesečno ili visina doplatka u visini dodatka za pomoć i njegu. Usluga se financira iz proračuna, a polovica našeg dodatka za njegu i pomoć također ide pružatelju usluge.  Satnica asistenta je malo manja od 15 eura, dok se u budžetu za ovu uslugu predviđa oko 15,5 milijuna eura. Bruto plaća  je oko 1100 eura za puno radno vrijeme, što bi neto bilo 800 eura, u kunama 5.600 kuna – rekao je sekretar Društva distofikov Slovenije.
Na kraju su održane tri paralelne radionice koju su moderirali korisnik, asistent i voditelj usluge osobne asistencije. Svrha im je bila dati prijedloge za unapređenje usluge, a zaključci s radionica poslužit će kao parametar za donošenje zakona.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti