UDRUGA SLIJEPIH ISTARSKE ŽUPANIJE Natjecanje u čitanju Brailleovog pisma

Natjecanje u čitanju Braillevog pisma organizira se u sklopu programa 'Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji'

 

Udruga slijepih Istarske županije prošli je tjedan u svojim prostorijama u Puli organizirala natjecanje u čitanju Brailleovog pisma.

U natjecanju koje se održava svake godine u sklopu obilježavanja dana Udruge sudjelovalo je pet natjecatelja, a čitao se vezani i nevezani tekst.

Pobjednik Franko Bakša.sudjelovat će na državnom natjecanju u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe. Sudionicima su osigurane skromne nagrade.

Natjecanje u čitanju Braillevog pisma organizira se u sklopu provođenja programa 'Zaštita i unapređenje kvalitete života slijepih osoba u Istarskoj županiji'.

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 2018. prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU) da 4. siječnja postane Svjetskim danom Brailleovog pisma. Brailleovo pismo (hrv. Brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom, izumio ga je Louis Braille čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma. Za osobe oštećena vida, ovaj datum postaje iznimno važan jer nam daje priliku da se osvrnemo na život i postignuća Louisea Braillea i podizanje svjesnosti o važnosti Brailleovog pisma jer ono slijepima omogućuje ravnopravnost, obrazovanje, afirmaciju u društvo, pristup informacijama te uživanje u brojnim drugim aktivnostima potrebnima za poboljšanje kvalitete njihovih života.

Zlatko Kuftić

 

Povezane vijesti