USTANOVA URIHO Novi projekt osposobljavanja osoba s invaliditetom za tržište rada

Projekt Ustanove URIHO namijenjen je dvjema najbrojnijim skupinama nezaposlenih osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, a cilj mu je povećati zapošljivost cjelokupne OSI populacije

Višnja Majsec Sobota i Ljubica Lukačić

Prošlog tjedna, u Hotelu Esplanade u Zagrebu, održana je konferencija 'Zaposli se u Hrvatskoj'. U sklopu konferencije svečano je  potpisano i uručeno 58 ugovora za projekt 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III' u vrijednosti većoj od 46,8 milijuna kuna. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ugovore su korisnicima uručili ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar.

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO je u sklopu  natječaja 'Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III' ostvarila sredstva za projekt 'Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.' Ukupna vrijednost projekta, a ujedno i iznos dobivenih bespovratnih sredstava je 835.889,59 kuna.

Projekt je namijenjen  dvjema najbrojnijim skupinama nezaposlenih osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, a cilj mu je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom sa zanimanjem pomoćnog kuhara i čistačice ostvarivanjem specifičnog cilja sukladno Strategiji razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba 2017. – 2020., kroz sljedeće aktivnosti:

- Razviti i provesti Program osposobljavanja osoba s invaliditetom za čistačice.

- Provesti radni trening osoba s invaliditetom sa zanimanjem pomoćnog kuhara.

- Provesti Program za osnaživanje i motiviranje osoba s invaliditetom  za aktivaciju i ulazak u svijet rada.

- Provesti Program informatičkog opismenjavanja osoba s invaliditetom.

 Ciljna skupina Projekta je 55 nezaposlenih osoba s invaliditetom.

Anita Blažinović