TOMISLAV VALEČIĆ Udruga 'Tata i pol' u borbi za ravnopravno roditeljstvo svih očeva i majki

U Hrvatskoj, ponajviše u Zagrebu, osobno znam nekoliko očeva koji ne viđaju svoju djecu mjesecima, i nikome ništa. A radi se odgovornim očevima, koji rade, vole djecu i žele brinuti o njima, kaže uz ostalo Tomislav Valečić

 

Na prošlotjednoj manifestaciji 'Tjedan udruga', održanoj na zagrebačkom Europskom trgu, između ostalih sudjelovala je i Udruga 'Tata i pol', osnovana krajem 2017. godine kao odgovor na aktualnu situaciju u društvu, čiji je predsjednik Tomislav Valečić.

Da podsjetimo, manifestaciju je na inicijativu i u suradnji s različitim udrugama s područja Grada Zagreba već 19. godinu zaredom organizirao Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, na čelu s pročelnicom Romanom Galić.

- Činjenice su da se obitelj transformirala kroz povijest iz matrijarhalne u patrijarhalnu, a u posljednjih stotinu godina se potpuno brišu podjele na muške i ženske poslove i dužnosti. Obzirom na sve veći angažman majki u poslovnom svijetu, očevi preuzimaju sve veću ulogu u obiteljskim zadaćama što nas sve često stavlja na kušnju i pred mnoge od nas stavlja izazove s kojima se do sada nismo susretali. Nažalost, čest problem su i predrasude društva koje ističu očeve kao dadilje, oni koji čuvaju djecu – objašnjeno je iz Udruge.

Kao najbitniju referencu predsjednik Valečić istaknuo je da su dva člana njihove Udruge uspjeli dobiti 'Sveti gral' razvedenih očeva, a to je ravnopravno roditeljstvo.

- Znači, jednako vrijeme i kod mame i kod tate. Jednom ocu iz Zagreba su naše institucije riješile slučaj za šest mjeseci, a kod drugog je trebalo duže, oko tri godine. Ova priča od šest mjeseci je zaista ne povjerovati da se to dogodilo u našoj zemlji, ali ponosni smo da smo kao Udruga pomogli – rekao je Valečić, istaknuvši da svoje članove angažiraju dijelom za ustanove, a dijelom za samu osobu, većinom očeva, iako im se obraćaju i majke za pomoć.

 

Član Udruge Ivo Mijat istaknuo je činjenicu da gotovo 95 posto očeva ne dobiva pravo na adekvatnu skrb djece i gubi skoro sva prava pri brakorazvodnim parnicama.

- Tatama ostaje, nažalost, samo mogućnost svaki drugi vikend biti sa svojom djecom, ili dio praznika. Imamo jako puno majki koje se ne pridržavaju presudi, zato što se s vremenom pokazalo da jednostavno nema nikakvih sankcija – rekao je Mijat.

Naveo je primjer gdje 80 posto žena opstruira susrete nakon razvoda braka: - To je velika brojka, međutim nju se ne spominje. Rijetki su oni od očeva koji ne plaćaju alimentaciju, zato što su napravljeni državni alati ako se ne plati dva ili tri mjeseca – ide stegovni postupak, čak i mogućnost zatvaranja u zatvore. Znači, država se snašla za alate kako doskočiti neplatišama alimentacije. Naravno, ima ih sve manje i manje. Jer ako se ne plati, slijedi blokada.

Postavio je i pitanje što napraviti u momentu kad majka opstruira susrete s djecom, a sam je i odgovorio na osnovu iskustva:

- Ne možete ništa napraviti. Morate otići na policiju, a o njima ovisi hoće li izaći ili neće. U slučaju da izađu, naprave zapisnik i odlazi se na nižerazredni sud. Napravi se peripetija od sto problema, zbog jedne stvari nedefinirane od strane države. Jednostavno se mora napraviti ravnopravnost između roditelja, a koje uistinu nigdje nikad nema. Dijete treba i oca i majku, kako za školske zadaće, tako i za ići na sportske aktivnosti, kao i za provoditi vikende i praznike. Može biti u manjoj mjeri nego kod majke, ali nedopustivo je da se zbog administracije dopušta da očevi ne vide svoju djecu po pola godine ili godinu dana, što je još uvijek naša svakidašnjica u mnogim slučajevima.

Ujedno je naveo i primjer iz Engleske, gdje čak najteži kriminalci osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora imaju pravo po dva puta tjedno biti sa svojim maloljetnim djetetom u zatvorskim igraonicama.

- U Hrvatskoj, ponajviše u Zagrebu, osobno znam nekoliko očeva koji ne viđaju svoju djecu mjesecima, i nikome ništa. A radi se odgovornim očevima, koji rade, vole djecu i žele brinuti o njima, ali ovise o nekim paušalnim presudama i stajanju spisa po ladicama po nekoliko mjeseci. Na kraju je ishod da dijete nepovratno gubi jednog roditelja, većinom oca. Iskazujem podršku majkama, ali još veću podršku očevima. Djeca su najvažnija u svemu – istaknuo je Mijat.

Zbog svega vizija Udruge je budućnost u kojoj su u obitelji tata i mama ravnopravni roditelji, sposobni i osposobljeni za sve izazove obitelji i roditeljske brige; društvo koje neće smatrati da djecu odgaja majka, a otac je samo bankomat i dadilja; zakon koji štiti najbolji interes djece, a ne interes bogatijeg roditelja; djeca koja odrastaju u dobrim odnosima s oba roditelja, bez obzira žive li roditelji u istoj obitelji ili su razvedeni.

Uglavnom, Udruga 'Tata i pol' pokušava, a kao što su i objavili na svojoj web stranici, 'u svakom tati pobuditi ono više, kako bi iz 'tata' prerastao u 'tata i pol' - čvrst oslonac, topao zagrljaj, prijatelj u igri, radost i ponos svakom djetetu'.

Kako bi otključali potencijale u očevima koji su tradicionalno samo privređivali na poslu i potaknuli ih na aktivnije sudjelovanje u obiteljskim aktivnostima, Udruga organizira interne sastanke i druženja, edukacije i informiranje u drugim udrugama te informiranje i edukacije putem informativnih letaka i brošura i modernim sredstvima komunikacije.

Više o svemu može se pratiti na stranici tataipol.hr, kao i na Facebook profilu udruge.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti