VISOKI JABLANI Projekt RePlast 3D ušao u polufinale Europskog natjecanja za društvenu inovaciju

Europsko natjecanje za društvene inovacije podržava projekte koji predlažu inovativna rješenja za različite društvene izazove i stvara mrežu 'radikalnih' inovatora koji oblikuju društvo na bolje

 

Udruga Visoki jablani s projektom RePlast 3D ušla je u polufinale Europskog natjecanja za društvenu inovaciju 2019.

Jedan su od 30 polufinalista iz 19 zemalja odabranih među 543 prijave iz svih 28 zemalja članica EU i zemalja sudionica programa Obzor 2020 (Horizon 2020). Republika Hrvatska ove godine ima čak tri polufinalista.

Europsko natjecanje za društvene inovacije podržava projekte koji predlažu inovativna rješenja za različite društvene izazove i stvara mrežu 'radikalnih' inovatora koji oblikuju društvo na bolje. Ovogodišnje natjecanje usmjereno je na izazov plastičnog otpada.

- Projektom RePlast 3D stvaramo preduvjete za pokretanje društvenog poslovanja u području sekundarnog zbrinjavanja (reciklaže) plastičnog otpada te razvoj inovativnih i kvalitetnih proizvoda u 3D printu - stoji u priopćenju Udruge Visoki jablani.

- Želimo doprinjeti rješavanju dva najveća društvena izazova: očuvanja okoliša te velike i dugotrajne nezaposlenosti teže zapošljivih društvenih skupina.

Natjecanje podržava ideje i projekte u ranoj fazi razvoja. Od 2013. godine, dodjeljene su novčane nagrade za 21 projekt socijalnih inovacija i osigurana obuka nekoliko generacija inovatora iz cijele EU i zemalja Obzor 2020. godine. Ovogodišnje natjecanje je bilo otvoreno za društvene inovatore, poduzetnike, studente, dizajnere, tvrtke i sve ostale koji su željeli pomoći u rješavanju izazova plastičnog otpada.

Polufinalisti će dobiti tehničku pomoć u razvoju svojih projekata i imati priliku sudjelovati na Europskoj akademiji za natjecanje u socijalnim inovacijama.

Ukupno će biti dodijeljeno 200.000 eura u novčanim nagradama. Tri finalista natjecanja 2019. godine dobivaju po 50.000 eura, dok jedan od tri finalista prošlogodišnjeg natjecanja, koji je u proteklih dvanaest mjeseci pokazao najveći društveni utjecaj, dobva nagradu od 50.000 eura.

Europska akademija za natjecanje u socijalnim inovacijama je intenzivni trodnevni događaj gdje će 30 polufinalista proći obuku iskusnih socijalnih inovatora. Sudionici imaju priliku razviti svoje projekte u poslovne pothvate i umrežiti se s drugim poduzetnim inovatorima. Ove se godine Akademija za društvene Inovacije održava od 16. do 18. srpnja u Torinu, gradu koji je uspješno prebrodio postindustrijske teškoće i postao centar inovacija i kreativnosti.

- Podržite nas u nastojanjima da potvrdimo Republiku Hrvatsku kao značajnog aktera na europskoj mapi društvenih inovatora - pozivaju iz Visokih jablana.

In Portal

 

Povezane vijesti