PETRINJA Projekt Inkluzivne farme za osobe s invaliditetom

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, s partnerima, projektom za nastanak socijalne farme u ruralnom području i aktivnostima koje će tamo uspostaviti, a koje će uključivati pripadnike marginaliziranih skupina, želi smanjiti rizik socijalne isključenosti i institucionalizaciju osoba s invaliditetom

 

Tvrtka Komunalac Petrinja i Grad Petrinja iznajmili su 2018. godine Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zemljište u Hrastovici za uspostavu Inkluzivne farme kao budućeg Centra za dnevni boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom.

Proteklih mjeseci projektni tim Udruge, sa svojim partnerima, aplicirao je ovu projektnu ideju na nekoliko Natječaja, a istovremeno uz pomoć donatora i Grada radi se na legalizaciji zemljišta, ishođenju svih potrebnih dozvola i planiranju infrastrukture. Tvrtka Komunalac je na zamolbu Udruge zadnjih mjeseci dodijeljeno zemljište očistila i zbrinula sav otpad, te je prostor sada spreman za prve projektne i volonterske aktivnosti.

Prve donacije za Inkluzivnu farmu dodijelio je Lag Zrinska gora-Turopolje i Plesni klub Petrinia, a prvi projekt koji je odobren je onaj od Reach for Change  u vrijednosti 180.000,00 kn.  Poznati su upravo kao neprofitna organizacija koja kroz Natječaj svake godine nalazi i odabire lidere promjena – lokalne socijalne poduzetnike s inovacijama koje rješavaju pitanja bitna za djecu. Ivana Šalić koja je ideju Inkluzivne farme predstavljala na natječaju izabrana je uz udrugu gdje će im partneri Reach for Change slijedećih godinu dana aktivno, a poslije i partnerski pomagati izgraditi prepoznatu inovaciju kroz početno financiranje, pristup poslovnoj ekspertizi i umrežavanje. Ideju Inkluzivne farme prepoznalo je i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj koje je snimilo video prilog u kojem je povezao problem životnog zbrinjavanja osoba s autizmom kroz priču obitelji Šobat s modelom zbrinjavanja koje će nuditi Inkluzivna farma u Hrastovici.

Veliku ulogu odigrali su i donatori i suradnici udruge koji koriste svoja osobna poznanstva te je udruga cijelu dokumentaciju za legalizaciju dobila donacijom i zalaganjem Novele Rimay, a pomogli su Arhitektonski studio Marinović iz Splita, direktor Hrvoje Marinović – izrada Snimke postojećeg stanja i Geo grupa d.o.o., direktor Željko Perić – izrada geodetske podloge, dok je Grad Petrinja olakšao cijeli postupak legalizacije.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, s partnerima, projektom za nastanak socijalne farme u ruralnom području i aktivnostima koje će tamo uspostaviti, a koje će uključivati pripadnike marginaliziranih skupina, želi smanjiti rizik socijalne isključenosti i institucionalizaciju osoba s invaliditetom. Kroz neformalna obrazovanja na farmi članovi Udruge jačat će svoje osobne kompetencije, savladavati obaveze neophodne za budući što samostalniji život, a proći će i edukacije o nekim vještinama – npr. prepoznavanju, uzgoju, branju i obradi namirnica, uzgoje nekih manje zahtjevnih životinjskih vrsta, učenja rada s glinom koja ima i terapijski i senzorni učinak te oblikovanje jednostavnijih uporabnih predmeta za razvoj poduzetništva i samoodrživosti farme, tkanja na tradicionalnom tkalačkom stanu te izradi tradicionalnih proizvoda, kao  i ostalih seoskih poslova i zanata.

- Vođeni iskustvom kada je Udruga krenula u izgradnju Sobe čuda pozivamo i ovim putem cijelu zajednicu da se uključi i sudjeluje s nama u uspostavi Inkluzivne farme na neke od slijedećih načina: volonterskim radom, svojim znanjem i iskustvom, građevinskim materijalom, obrtničkim uslugama ili opremom, organizacijom humanitarnih akcija ili novčanim donacijama – uplatom na račun Udruge: IBAN HR3324840081105429603 (RBA d.d.) s naznakom 'za Inkluzivnu farmu'.  Za bilo kakav oblik suradnje možete se javiti na e-mail adresu udruge: info@uosismz.hr - poručuju iz UOSI SMŽ.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti