Svjetski dan dijabetesa: Bolest koja danas većinom pogađa siromašne

U Hrvatskoj ima oko 320.000 osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest, a procjenjuje se da ima još 300.000 oboljelih od dijabetesa koji toga nisu ni svjesni

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se četvrtu godinu zaredom uz petogodišnju poruku odabranu od strane Međunarodne dijabetičke federacije kao “Dijabetes – edukacija i prevencija“ za 2009. – 2013. godinu. Odabrani slogan za ovu godinu je ”Dijabetes  - Zaštitimo našu budućnost“.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije danas više od 346 milijuna osoba u svijetu boluje od šećerne bolesti. Ako se ne poduzmu adekvatne intervencije, taj će se broj vjerojatno udvostručiti do 2030. godine. Gotovo 80 posto svih smrti uzrovanih šećernom bolesti javlja se u zemljama s nižim i srednjim dohotkom. U Hrvatskoj ima oko 320.000 osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest, a procjenjuje se da ima još 300.000 oboljelih od dijabetesa koji toga nisu ni svjesni.
Dijabetes (šećerna bolest), jedna od najopasnijih bolesti modernog svijeta je poremećaj metabolizma karakteriziran kroničnom hiperglikemijom (povišenom razinom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje.
Postoje dvije glavne kategorije dijabetesa. Dijabetes tip 1 se javlja u djetinjstvu ili mladosti i inzulin je neophodan u liječenju. Izazvan je samim imunim sustavom tijela koji uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin (beta stanice). Dijabetes tipa 2 se obično polako razvija kod odraslih. Napreduje s vremenom. U početku se može liječiti dijetom i tjelovježbom, a u kasnijoj fazi bolesti potrebno je uvesti u liječenje tablete te inzulin.
Često se dugo ne otkriva upravo zbog neprisutnosti simptoma, ili nereagiranja na njih. Prvi simptomi su povećana glad, žeđ, obilno mokrenje, nagli gubitak tjelesne težine usprkos povećanoj gladi i unosu veće količine hrane, osjećaj slabosti i umor, smetnje u vidu, sklonost infekcijama, sporo zarastanje rana,  te miris urina na aceton. Organizam dehidrira i upada u hiperlikemičku komu koja je po život opasna.Trend porasta uzrokovan je promjenom načina života tj. porastom prekomjerne tjelesne težine i debljine, te fizičke neaktivnosti populacije.
Klub zdravlja Gradskog društva Crvenog križa Zabok poziva vas u četvrtak, 14. studenog 2013. U 18 sati, Ulica Matije Gubca 53/I, Zabok na predavanje “Pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost kao osnovna prevencija pojavi dijabetesa tipa 2“ koje će održati Brankica Fučkar, prvostupnik sestrinstva, Dijabetološka ambulanta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
Gradsko društvo Crvenog križa Križevci obilježit će u svojim prostorijama, Franje Račkog 21, u vremenu od 11 do 14 sati Svjetski dan dijabetesa akcijom besplatnog mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Odazovite se i pokažite odgovornost za vlastito zdravlje.

Božica Ravlić