Pravosudna sramota: Dva brata s invaliditetom trideset godina nevini proveli u zatvoru

"Stravično je što je sustav dopustio da dva djeteta s intelektualnim teškoćama idu u zatvor za zločin koji nisu počinili. Nemoguće je riječima opisati što su prošli i koliko su izgubili", rekao je odvjetnik Ken Rose


Dvojica Amerikanaca koji su proveli tri desetljeća u zatvoru zbog navodnog silovanja i ubojstva oslobođeni su pošto je DNK nalaz potvrdio da su nedužni, pišu tamošnji mediji.

Dva polubrata s intelektualnim teškoćama, Henry McCollum (50) i Leon Brown (46), osuđeni su 1984. za silovanje i ubojstvo 11-godišnje djevojčice u Sjevernoj Karolini.

Nedavno analizirani DNK dokazi s mjesta zločina pokazali su da je krivac drugi čovjek, koji je u zatvoru zbog sličnog zločina.

Okružni sud u Sjevernoj Karolini naredio je da se polubraća odmah puste na slobodu.

"Ovaj slučaj je tragedija koji ne samo da je duboko utjecao na živote osuđenika, nego i na pravni sustav ovdje u Sjevernoj Karolini", rekla je odvjetnica jednog od braće Ann Kirby.

Tijelo Sabrine Buie pronađeno je 1983. blizu Red Springsa. Prije ubojstva je silovana.

McCollum i Brown, koji su tada imali 19 i 15 godina, uhićeni su nekoliko tjedana poslije. Nije bilo fizičkih dokaza koji bi ih povezali s ubojstvom. McCollum je priznao nakon pet sati intenzivnog ispitivanja u policiji, a priznanje je prihvaćeno iako je bio bez nazočnosti odvjetnika ili člana obitelji. Brown je također potpisao priznanje koje mu je sastavila policija.

Na sudu su obojica priznanje povukla rekavši da je bilo iznuđeno. Unatoč jako slabom slučaju, osuđeni su na smrtne kazne. Mlađem je kasnije kazna smanjena na doživotni zatvor, ali je McCollum idućih trideset godina bio osuđenik na smrt.

Godine 2010. slučaj je ponovo otvoren nakon brojnih žalbi i peticija i otkriveni su dokazi koje odvjetnički tim polubraće nije imao. Dokazi su upućivali na Roscoa Artisa, danas 74-godišnjaka, koji je živio u blizini mjesta na kojem je pronađeno tijelo. Iako nije bio osumnjičenik u slučaju Sabrine Buie, osuđen je za silovanje i ubojstvo druge djevojčice mjesec dana kasnije.

"Stravično je što je sustav dopustio da dva djeteta s intelektualnim teškoćama idu u zatvor za zločin koji nisu počinili i da u zatvoru pate idućih trideset godina. Nemoguće je riječima opisati što su prošli i koliko su izgubili", rekao je drugi odvjetnik Ken Rose.

Hina

 

Povezane vijesti