'Drugo lice invalidnosti' u Osijeku

 U sklopu projekta provodi se zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca, o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom 

Projekt 'Drugo lice invalidnosti', koji provode Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije i Udruga za rehabilitaciju i edukaciju 'Visoki jablani', bit će prezentiran i u Osijeku.

S ciljem unaprjeđenja mogućnosti zapošljavanja za osobe s invaliditetom, projekt promovira talente, kompetencije i sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi bili konkurentni na otvorenom tržištu rada. U sklopu projekta provodi se zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca, o znanjima, vještinama i sposobnostima osoba s invaliditetom te društvenim koristima njihova zapošljavanja.

Zagovaračka kampanja će obuhvatiti šest najvećih hrvatskih gradova i započinje 10. rujna aktivnostima u Osijeku. Nastavlja se 23. rujna u Varaždinu, 2. listopada u Zagrebu, 5. studenog u Dubrovniku, 26. studenog u Puli te 19. prosinca u Splitu, gdje će se održati i završna svečanost pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

Program aktivnosti u Osijeku:

10 do 12 sati – jutarnja prezentacija platforme 'Drugo lice invalidnosti' www.drugo-lice-invalidnosti.org

Lokacija: GČ Gornji Grad, Trg Lava Mirskog 1

Prezentacija komunikacijske platforme 'Drugo lice invalidnosti za poslodavce, predstavnike vlasti, predstavnike javnih institucija i civilnog društva i javna rasprava o provedbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

13 do 15 sati – ulična akcija za građane

Lokacija: Promenada, kod spomenika Picassu

U sklopu prezenacije talenata i sposobnosti osoba s invaliditetom Sportska udruga slijepih 'Svjetlost' postavit će viseću kuglanu te će se građani moći okušati u kuglanju povezanim očima. Udruga za samozastupanje i Udruga Aikido klub Ivan Štark demonstrirat će aikido vještine, karate klub HVIDRA karate vještine, a sretni posjetitelji na poklon će dobiti masažu Sportskog kluba osoba s invaliditetom 'Dlan'.

21 do 23 sati – večernji performance

Lokacija: EPIC, Alternativni klub Osijek, Trg Vatroslava Lisinskog bb

U sklopu prezenacije raznolikih talenata osoba s invaliditetom kao pregrupa nastupa Zbor laringektomiranih osoba Osijek KLOOS, a nakon toga slijedi koncert MC RIMA – Tibor Sabo, HIP-HOP-er sa cerebralnom paralizom i prvak Balkana u freestyle rapu. Njegovi gosti su Kandžija, Toxara, Dj Max, Smoke Mardeljano te break dance skupina Original Skillz Crew.

Mihaela Jović Karešin

 

Povezane vijesti