Lijek Aricept i u poodmakloj fazi Alzheimerove bolesti odgađa odlazak u specijalizirane domove

Aricept je dostupan i kao jeftin generički lijek za koji je potrebno izdvojiti oko 211 kuna na godinu

 

Aricept, jeftin lijek koji ublažava neke simptome Alzheimerove bolesti u početnoj fazi mogao bi oboljele u kojih je bolest uznapredovala zadržati dulje u vlastitome domu što bi društvu prištedjelo 30.000 funta (317.313 kuna) na godinu, prema britanskoj studiji objavljenoj u časopisu Lancet Neurology.

Rezultati studije objavljene u utorak pokazuju da je prekid terapije donepezilom u bolesnika s umjerenim Alzheimerom udvostručio rizik da budu prebačeni u specijalizirane domove u roku od godinu dana. 

Donepezil se prodaje kao lijek Aricept, a dostupan je i kao jeftin generički lijek za koji je potrebno izdvojiti oko 20 funta (211 kuna) na godinu, piše agencija Reuters. 
Kao i druge terapije za Alzheimerovu bolest ni Aricept ne može usporiti proces bolesti. Međutim, Aricept se propisuje samo za blagu do umjerenu fazu i uglavnom se ukida kada se bolesnikovo stanje pogorša.
No Robert Howard s University College London, koji je vodio studiju, smatra da je vrijeme da se takva praksa promijeni.
"Taj bi se lijek mogao pokazati dobrim za uzimanje i u težim fazama Alzheimerove bolesti", rekao je.
Ako bi oboljeli nastavili uzimati lijek i onda kada je bolest već uznapredovala, moguće je da će dulje ostati u vlastitome domu. 
Time bi država prištedjela više od 30.000 funta na godinu za smještaj oboljelih od tog oblika demencije u specijalizirane ustanove.
Hina

 

Povezane vijesti