Nacionalna i sveučilišna knjižnica: Predstavljen projekt 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku'

Knjižnica u svome fondu na tu temu posjeduje bogat opus građe, među kojom svakako valja istaknuti doktorske disertacije, magistarske radove, monografije, novine, publikacije te zakonske i druge pravne akte

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, uvidjevši vlastiti potencijal u brojnosti korisnika mlađe životne dobi, kao središnja hrvatska knjižnica pokrenula je u petak, 6. svibnja projekt 'Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku', kroz koji će u procesu edukacije predstavljanjem tematskih vrijednih ostvarenja iz svojeg fonda povezivati korisnike i širu javnost s društvima i organizacijama uključenima u zaštitu i očuvanje hrvatskih prirodnih i kulturnih bogatstava.

Knjižnica u svome fondu na tu temu posjeduje bogat opus građe, među kojom svakako valja istaknuti doktorske disertacije, magistarske radove, monografije, novine, publikacije te zakonske i druge pravne akte.

Program predstavljanja tematski je bio podijeljen u tri baštinska područja.

Prvi dio ticao se Kulturne baštine, koja je predstavljena uz projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. O projektu je govorila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a o uvodnom programu projekta predstavnici Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit.

U drugom dijelu o Prirodnoj baštini bio je organiziran obilazak izložbenih prostora Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit, postavljenih u korisničkom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Gastronomska baština kao treći dio bila je predstavljena degustacijom gastronomske ponude izloženih nacionalnih parkova i parka prirode.

Uvodna najava projekta upravo su bili izložbeni prostori Nacionalnih parkova Risnjak, Paklenica i Krka te Parka prirode Kopački rit, postavljeni u korisničkom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na trećem katu. Oni će idućih šest mjeseci korisnicima Knjižnice, ali i široj javnosti, kroz građu iz fonda Knjižnice, kroz zanimljive izloške iz svoga fonda te kroz seriju tematskih predavanja predstaviti svoj bogati opus prirodne baštine te ih tako potaknuti da ga posjete i počnu o njemu sustavno voditi brigu.

Prvi će se program projekta u suradnji s Nacionalnim parkom Krka ostvariti u predvorju Knjižnice u lipnju, od 7. do 24., izložbom o arheološkom parku Burnum.

Iz Knjižnice je poručeno da će ostale programe ostvariti raznovrsnim aktivnostima kao što su organizacija tematske izložbe starih časopisa, knjiga, rječnika, plakata i ostalih zanimljivosti iz fonda Knjižnice, organizacija virtualne tematske izložbe izabrane građe i motiva starih časopisa, knjiga, rječnika, plakata i ostalih zanimljivosti iz fonda Knjižnice, organizacija predavanja znamenitih hrvatskih znanstvenika i prirodoslovaca, npr. članova Hrvatskog prirodoslovnog društva, promocija digitalnog projekta Knjižnice Flora Jadrensis, organizacija manifestacije Zeleni sajam koja uključuje zajednički nastup i izravnu promociju vlastitih programa svih partnera i zainteresiranih subjekata u predvorju Knjižnice, organizacija manifestacije Zeleni tjedan koja se održava pod kapom Europske komisije, finale promidžbenog dijela projekta, prezentacija programa na nacionalnoj razini uz sudjelovanje svih partnera, izrada dokumentacije i opskrba postrojenja Knjižnice tehnološkom (hladnom) vodom, izrada dokumentacije za postavljanje fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije na krov Knjižnice te uvođenje ekološki prihvatljivog sustava zaštite od požara.

Osnovni ciljevi projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a kako ističu iz Knjižnice, odnose se na edukaciju korisnika Knjižnice, njihovo osvještavanje i senzibiliziranje na temu te uključivanje u određene programe, kao i na popularizaciju programa organizacija s područja zaštite i očuvanja prirode, prezentaciju rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata. Ravnateljica Knjižnice posebno je istaknula da je zadatak privući u Knjižnicu što veći broj korisnika i zainteresirane javnosti te kroz njihovo sudjelovanje u odabranim programima usaditi im nove vrijednosti i navike.

Iz Knjižnice podsjećaju da je u Hrvatskoj 2011. godine s istim ciljem Društvo bibliotekara Istre pokrenulo projekt Zelena knjižnica. Od onda je u Istri održano 125 aktivnosti s preko 6000 korisnika. Projekt se ubrzo proširio i na druge županije. Osnivanjem Radne grupe za zelene knjižnice pri Hrvatskom knjižničarskom društvu 2014. godine i pokretanjem nacionalne akcije Pokrenimo zelene knjižnice, u projekt se uključilo više od 70 knjižnica.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti