Filmski festival posvećen osobama s invaliditetom

U tijeku je natječaj za 11. međunarodni filmski festival "Uhvati sa mnom ovaj dan/uhvati film!“ na koji se prijavljuju filmovi s temom invalidnosti te filmovi čiji su autori (glumci, scenaristi, režiseri) osobe s invaliditetom

Festival će se održati od 23. do 29. rujna u Novom Sadu, Srbija, te 21. i 22. listopada 2013. u Rijeci, u organizaciji riječke Udruge Spirit i novosadske Kreativno afirmativne organizacije Parnas.

Za filmove čiji su autori osobe s invaliditetom prijavljena tema može biti slobodna, dok ostali filmovi trebaju za temu imati invalidnost. Trajanje filma potrebno je ograničiti na do 30 minuta i treba sadržavati titlove (hrvatski, srpski, bosanski, engleski) ili na drugi način biti prilagođen osobama s oštećenjem sluha/vida. Prijavu na natječaj treba poslati do zaključno 25. srpnja 2013. godine.

Stručni žiri nagradit će najbolji scenarij i režiju te dodijelit i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti vodeći se sljedećim kriterijima:
• Da li/koliko film gledaocima pruža alternatvni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
• Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
• Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
• Koliko su izbjegnuti stereotipi o invalidnosti?
• Koliko film pruža informacija o invalidnosti?

Festival se organizira od 2003. godine, s ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom, a u svrhu boljeg razumijevanja i prihvaćanja različitosti, te stvaranja uvjeta za uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Više informacija o festivalu, tekst natječaja i prijavnicu potražite na http://hr.uhvatifilm.org/

In-Portal