URIHO, galerija Sunce: Izložba 'Običaji i tradicija' istaknutog koprivničkog slikara Anđelka Brkića

Slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore

 

Galerija Sunce ustanove URIHO (Avenija Marina Držića 1, Zagreb) u četvrtak, 18. ožujka u 18,30 sati, poziva na otvorenje izložbe 'Običaji i tradicija' istaknutog koprivničkog slikara Anđelka Brkića.

Anđelko Brkić jedan je od rijetkih likovnih stvaralaca koji je motiviran ljudskim likom u svim varijantama dinamike i osjećajnog produhovljenja. Po sadržajnoj tematici, opredijelio se za sakralne i profane prizore, a nadahnjuje ga klasični realizam interpretiran oleatom na platnu sobnog formata. Naravno, prirodna nadarenost eruptirala je u zrelijim godinama, kad su ostvareni i ostali uvjeti koje je u skladnoj obitelji, praktično stvarao svojim rukama. Osim ljudskih vrlina zaslužio je i domovinsku zahvalnost kao branitelj u Domovinskom ratu…

Svaki umjetnik raspolaže osjećajem, koliko je važno ostaviti svoj doprinos u nacionalnoj kulturnoj baštini, tako se i Anđelko Brkić opredijelio za tradiciju i običaje svog naroda s naglašenom narodnom nošnjom, punom ornamentalnog kolorita te radne atmosfere u enterijeru ili eksterijeru. Sakralne su teme vezane uz vjersku ikonografiju, posebno uz Božansko djelo Isusa Krista; Božja Providnost oplemenjuje duševni svijet ovog umjetnika. Stvaralačko tkivo izloženih djela, temelji se na klasičnim postulatima umjetničkog tretmana: centralnoj kompoziciji, iluziji slikarske dubine, strukturi i teksturi, prirodnom volumenu te svjetlu i sjeni. Crtež je jasan, a kolorit čist i prirodno usuglašen. Posebno se ističe svjetlo i sjena, koje eksponatima daju umirujući ili dramatičan naboj; izvor osvjetljenja dolazi "Karavađovski" odozgor i sa strane. Samo variranje boje na paleti nanosi se na platno kratkim potezima kista u smjeru forme ili se modelira u finoj tonskoj gradaciji. Svaka slika zrači trajnim optimizmom i estetskim doživljajem svega onoga što čini jedinstvo čuvstvenog osjećaja.

Mada su likovi i njihova zanimanja uzeti iz prošlog razdoblja, a vjerske teme kao svevremenska pobožnost, to ništa ne gubi na aktualnosti i likovnoj senzibilnosti, naprotiv ova djela mogu oplemeniti svaki prostor kao neprolazna vrijednost moralnog života pripadajućeg naroda. Uporan u stvaralačkom radu i dosljedan u svojim namjerama Anđelko Brkić je aktivan u likovnim udrugama, redovito sudjeluje u skupnim izložbama te samostalnim, kao što je ova u Zagrebu, jednom od značajnijih centara hrvatske i svjetske umjetnosti; slike ovog umjetnika prepoznatljive su po izražajnom rukopisu i klasičnoj ozbiljnosti, pa krase mnoge privatne zbirke i društvene prostore. Inače, mada je Anđelko u zasluženoj mirovini, a još je u životnoj i stvaralačkoj vitalnosti, pa očekujemo i buduće plodonosno razdoblje što mu iskreno želimo!

Pero Markić, profesor likovne umjetnosti

 

Povezane vijesti