Zagreb: Mjesec hrvatske knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Radi se o manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost

 

Na internetskim stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu najavljen je Mjesec hrvatske knjige 2017., koji će se organizirati 13. listopada u Crikvenici tijekom održavanja 11. savjetovanja za narodne knjižnice.

Radi se o manifestaciji koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, a ove je godine posvećena enciklopedistici.

Naime, programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2017. na prvoj sjednici, održanoj 19. travnja 2017., usvojio je prijedlog da svečano otvaranje manifestacije bude u Crikvenici 13. listopada 2017., u kojoj se od 11. do 13. listopada u hotelu Omorika održava 11. po redu Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem. Prijave za Savjetovanje započele su krajem lipnja, a tema ovogodišnjega Savjetovanja Mreža narodnih knjižnica je suradnja u razvoju digitalnih usluga i predstavljanju javnosti.

"Ciljevi su Savjetovanja stjecanje uvida u teorijska i praktična pitanja vezana uz mrežne usluge u narodnim knjižnicama i modele povezivanja narodnih knjižnica u digitalnome okruženju, uspostavljanje čvršće suradnje u izradbi zajedničkih projekata, sustava, portala i dinamičnih mrežnih stranica knjižnica na nacionalnoj razini te predstavljanje inozemne prakse i mogućnost boljega upoznavanja i zajedničke suradnje na međunarodnoj razini. Kotizacija do 15. rujna 2017. iznosi 300,00 kuna, dok će od 16. rujna do 3. listopada 2017. njezin iznos biti 500,00 kuna. Uključuje sudjelovanje na Skupu, radne materijale za Savjetovanje, piće dobrodošlice 11. listopada 2017., osvježenja u stankama te svečanu večeru 12. listopada 2017. godine. Redoviti studenti i studentice knjižničarstva, kao i osobe u pratnji, ne plaćaju kotizaciju. Organizator je ovogodišnjega Savjetovanja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo i Gradska knjižnica Crikvenica, dok su partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani te Savez knjižničarskih društava Slovenije", piše na internetskim stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok su pojedinosti o Savjetovanju te prijavnica za sudjelovanje dostupni na mrežnim stranicama Savjetovanja.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2017. bit će organiziran nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Čitanje ne dolazi u pitanje, a čitat će se knjige Tihomira Horvata: Mali ratnik, Sanje Pilić: Pošalji mi poruku i Maje Brajko-Livaković: Milijunaši.

Također je najavljeno obilježavanje i dana posvećenog cjelodnevnom čitanju, i to 23. listopada, kada će se čitati gdje god je moguće. Također će 11. studenoga biti svečano obilježen Dan hrvatskih knjižnica.

Prijave programa za sudjelovanje u Mjesecu hrvatske knjige 2017. počele su 1. srpnja, a završavaju 6. rujna 2017. godine. Programi se prijavljuju preko poveznice www.knjiznica.hr/mhk, dakle i ove godine isključivo preko web obrasca.

Svaka knjižnica se treba registrirati samo jednom. Prilikom registracije popunjavaju se opći podaci o knjižnici i po završetku registracije na e-mail stižu podaci za prijavu.

Kako stoji u uputama, prilikom unosa programa svaki pojedini program unosi se klikom na gumb NOVI PROGRAM, a za svaki od pojedinačnih programa dozvoljen je unos do 300 znakova: "Ukoliko ste unijeli konačnu verziju nekog pojedinačnog programa, molimo vas da ga 'zaključate' kako bismo znali da ga možemo uređivati prije isteka roka 6. rujna, što bi nam uvelike olakšalo i ubrzalo posao. Nakon završetka unosa obrazac nije potrebno slati elektroničkom poštom, jer su svi podaci spremljeni u bazi iz koje će se izraditi Programska knjižica. Molimo da se podaci i programi NE UNOSE u obrazac VELIKIM TISKANIM SLOVIMA!"

Sve novosti o Mjesecu hrvatske knjige 2017. mogu se pratiti na Portalu narodnih knjižnica i Knjižnicama grada Zagreba

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti