Etnografski muzej: Zimska radionica i izložba 'Perje, jabuke i zrno soli'

Izložba je prilika da se pogleda božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja, koji potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća

 

Etnografski muzej u Zagrebu, Trg Mažuranića 14, organizira za roditelje i djecu Zimsku prazničnu radionicu od 9. do 12. siječnja 2018., svaki dan od 11 do 13 sati kako bi im uljepšao školske praznike.

Tijekom četverodnevne radionice istraživat će se tajne stalnog postava i izložbe ''Perje, jabuke i zrno soli'', izrađivati razni predmete u kreativnim radionicama, družiti i zabavljati.

"Kreativne radionice svakoga dana biti će inspirirane drugim dijelom našeg postava. Tako ćemo izraditi lutkice odjevene u narodne nošnje, magnete ispirirane licitarima, šarene pompone od vune, otputovat ćemo u daleku Kinu, izraditi zmaja od papira i pričati priče o tim fantastičnim bićima", najavljeno je na www.emz.hr.

U programu mogu sudjelovati svi kreativci u dobi od sedam do dvanaest godina.

Cijena iznosi 125 kn po djetetu za cijeli četverodnevni program, a uključuje ulaznice u Muzej, vodstva, sav potreban materijal za radionice, osvježenje u pauzama.

Informacije i prijave na: edukacija@emz.hr.

Napomenimo i to da je u tijeku vrlo zanimljiva izložba pod nazivom "Perje, jabuke i zrno soli", otvorena još 28. studenog 2017., a koja će trajati do 28. siječnja. Prilika je to da se pogleda božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja, koji potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća, dok je ideja predstaviti njegove vrste, različite načine njegove izrade i ukrašavanja njime.

"Pritom se uzima u obzir i izostanak ovakvih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske. Posjetiteljima predstavljamo ukrase izrađene različitim materijalima i tehnikama podijeljene u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji. Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljana Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike. Je li zelenilo samo ukras ili je ono imalo i određenu apotropejsku funkciju koja je s vremenom nestala? Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potaknut će pitanje starosti tradicija kakve danas poznajemo", objavljeno je na web stranici Etnografskog muzeja.

Klaudija Klanjčić