Muzej Sveti Ivan Zelina: Izložba 'O životinjama i ljudima'

Autorice izložbe su Željka Petrović Osmak, Tea Rittig Šiško i Gordana Viljetić, dok je autor likovnog postava Luka Maji Predragović

 

U Muzeju Sveti Ivan Zelina u tijeku je izložba pod nazivom 'O životinjama i ljudima', otvorena 12. prosinca 2017. nakon postava u Etnografskom muzeju, a koja će trajati do 19. siječnja 2018. godine.

"Narod kaže da je Božić dan komu se veseli i ptica u gori, i riba u vodi; ukratko, svaki živući stvor. Taj dan prestaju sve mržnje: protivnik grli protivnika", piše na www.emz.hr.

Na izložbi će se pokušati dati odgovori: "Zašto se s nekim životinjama družimo, a drugih se bojimo ili ih preziremo? Kakvu simboliku i važnost imaju životinje u našim životima? Zašto neke smatramo članovima svojih obitelji s kojima dijelimo svakodnevicu, a druge jedemo ili mučimo? Propitujući svoj odnos sa životinjama dolazimo i do pitanja što to danas znači biti čovjekom. Kako društvo definira što je humano i koje to izazove u budućnosti nosi?"

Autorice izložbe su Željka Petrović Osmak, Tea Rittig Šiško i Gordana Viljetić, dok je autor likovnog postava Luka Maji Predragović.

Adresa Muzeja je Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sveti Ivan Zelina, a radno vrijeme je od 7 do 15 sati, s time da se subotama i nedjeljama ne radi. Počeci Muzeja Sveti Ivan Zelina datiraju od 1977. godine, kada je osnovana Zavičajna zbirka.

Klaudija Klanjčić