Novi život: Predstava 'Jučer sam se sjetio plave' Kazališta slijepih i slabovidnih u Vidri

"Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban 'kolorit', ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih", stoji u najavi

 

Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" gostovat će u petak 9. veljače na zagrebačkoj Sceni Vidra s predstavom "Jučer sam se sjetio plave" po tekstu i u režiji Petre Radin, najavljenom kao ljupka kompozicija kojom to kazalište poziva sve ljude na mali susret s dušom. 

"Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban 'kolorit', ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih", stoji u najavi.

Ona fizička i "najčešće gledana", najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim "gledištima", razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi, dodaje se.

"Ova predstava mala je i ljupka prolaznica kroz vaše živote, izazovno odjevena da se okrenete za njom, ljubopitljiva i šarena pogleda, kako biste sat i nešto očijukali s općom dušom. Ona nema potrebe za ljubakanjem s jeftinim i jednotrenutnim ispreplitanjem prstiju, nema poriva da vas 'uštipne za obraščić' i probudi vam lažnu nadu u ljubav na prvi dodir: ona je kompozicija svih nas skupa, zagrljenih u Kazalište slijepih i slabovidnih 'Novi život', koji čekamo vodopad, priželjkujemo spontani razgovor", ističu iz Kazališta Novi život.

"To bi mi… da smo vi! Da smo svi! Da nam zvuci i boje, da nam dodiri i mirisi zapletu slučajnosti u život i da smo zajedno kao plavo u nebu i moru, kao ružičasto u djetinjstvu i proljeću, kao romantični jastuk za svesan u d-molu", poručuju.

U predstavi glume Dajana Biondić i pas Zdenko, Suzana Bliznac, Milenko Zeko, Vojin Perić i Lovro Mašković.

Pokret i koreografiju osmišljava Staša Zurovac, kostimograf je Katarina Radošević Galić, a scenograf Mario Mišković. Svjetlo oblikuje Nenad Lalović, a glazbu Saša Miočić. Tekst koji govori Vojin Perić uz glazbu Pink Floyda napisao je Vojin Perić, dok dječji glas pripada Riti Miočić.

Hina

 

Povezane vijesti