KD Vatroslava Lisinskog: Monodrama o Mariu Filipiu - ratniku, novinaru, sportašu i piscu

Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom pjesmama od kojih je neke sam i uglazbio

 

U organizaciji Kulturne športske braniteljske udruge u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u četvrtak 15. veljače 2018. u 20 sati bit će izvedena monodrama 'Kako glumiti normalnog čovjeka'.

Bit će to priča Maria Filipia iz Zagreba, rođenog 24. ožujka 1950., ratnika, novinara, sportaša i pisca, ali prije svega velikog čovjeka.

"U ratnim akcijama stvarao je svoja svjedočanstva šaljući novinama ili televiziji riječi, fotografije i video-snimke. S vremenom je postajao sve manje novinar, a sve više vojnik provodeći gotovo svo vrijeme na bojišnicama.

Vremena koja su došla kasnije pokazala su da je rat protiv Hrvatske prestao samo u smislu pucnjave, ali ostao je rat riječima, ekonomijom, propagandom, paljevinom, i na mnoge druge načine. To se zove 'asimetrični rat'. Napadaju oružjem kojim ne možeš uzvratiti. Zato se je Filipi sve više posvetio pisanju. Objavio je najprije knjigu 'Nikola Tesla ispod paučine', zatim dokumentarnu knjigu o ratu 'Na istočnom pragu Domovine', te naposljetku zbirku vlastitih pjesama 'Od mira do rata i natrag'. Mnoge kolumne ostale su također kao trag njegovog poslijeratnog djelovanja.

Spoj Mariovog ratnog iskustva i novinarskih vještina rezultirali su ovom snažnom monodramom prožetom pjesmama od kojih je neke sam i uglazbio, a glazbu za uvodnu pjesmu 'Poput noćne more' napisao je skladatelj Nikola Garašić. Za glazbeni dio priče zadužen je poznati zagrebački gitarist Fadil Abdulov – Fafa. Iako je priča izrazito osobna, pa tako i subjektivna, ona ima ambiciju pokazati zajedničke dodirne točke sudbine hrvatskih branitelja uopće, ali s optimističkim i vedrim pristupom čak i ozbiljnim problemima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji", objašnjava organizator.

Redatelj je Boris Svrtan, njegov asistent Đorđe Kukuljica, a producent Dražen Pilić.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti