Akademik Zvonko Kusić: Josip Vaništa bio je institucija hrvatske kulture

"Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima. Svojim djelom zadužio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, hrvatsku kulturu i umjetnost i hrvatski narod", poručio je u svojoj sućuti akademik Kusić

 

Predsjednik  Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić u nedjelju je uputio brzojav sućuti obitelji istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika akademika Josipa Vanište koji je preminuo jučer u Zagrebu u 94. godini života, a u brzojavu je istaknuo da je Josip Vaništa bio institucija hrvatske kulture.

"Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos. Zbog njegove svestranosti teško ga je jednoznačno definirati. Iako suzdržan i samozatajan, sebi svojstvenim intelektualnim minimalizmom u slikarstvu, a kasnije u pisanoj riječi, usredotočen na ono najbitnije, uspio je s tako malo poručiti tako puno, kao nitko prije njega", napisao je Kusić.

Naglasio je kako je presudan bio Vaništin doprinos osnivanju grupe Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike umjetničkog djelovanja najavljujući konceptualizam i promičući avangardu.

"U svojim memoarskim i esejističkim zapisima ostavio je dragocjena svjedočanstva o našem vremenu i o svojim suvremenicima, kao i svoja promišljanja o velikim pitanjima života i smrti.

Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima. Svojim djelom zadužio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, hrvatsku kulturu i umjetnost i hrvatski narod", poručio je u svojoj sućuti akademik Kusić.

Brzojave sućuti povodom smrti akademika Josipa Vanište uputili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Hina