Galerija Sunce: Otvorena zajednička izložba Danice Kuštrak i Nikole Majića

"Posebno hvala mom Nikoli, naše prijateljstvo i slikarstvo se paralelno razvijalo, i zajedno smo došli u ovu galeriju, što mi je izuzetna čast. Hvala ti Nikola", kaže Danica Kuštrak

 

Jučer je u prepunoj Galeriji Sunce, u sklopu URIHO-va kompleksa u Držićevoj ulici, otvorena zajednička izložba dvoje slikara i prijatelja, Danice Kuštrak i Nikole Majića.

Danica Kuštrak rodena je 1959. godine u Zagrebu. Od djetinjstva imala je osjećaj za estetiku, te umjetnički izričaj. Cijeli život amaterski se bavi slikarstvom, no intenzivnije svoj stvaralački rad započinje 2006. godini u atelijeru akademskog slikara profesora Frane Radaka. Tehnika koju počinje razvijati je ulje na platnu, te pastel. Od 2014. godine polaznica je Radionice crtanja i slikanja u Centru kulture na Peščenici, pod vodstvom akademske siikarice Tamare Kordić. Na Radionici koristi razne tehnike poput ugljena, pastela, akvarela, medutim najveći dio slika stvara u pastelu. Motivi koje izabire najčešće su motivi prirode, aktovi i životinjski svijet. Uz slikarstvo još se bavi izradom keramike.

Nikola Majić rođen je 1961. godine. Od srednjoškolskih dana bavi se fotografijom, a početkom studija počinje se baviti i videom. Suradnik je likovnih kolonija gdje je snimao život umjetnika. U to vrijeme upoznaje mnoge slikare, te počinje ulaziti u slikarstvo. Na poticaj akademskog slikara Frane Radaka počinje slikati u tehnici suhog pastela, a poslije prelazi na tehniku akrila na platnu što radi i danas. Najčešći motivi su mu pejsaži i mora. Ivana Školnik kaže da je Majić, osjetivši potrebu za kreacijom, krenuo u vlastito istraživanje boja i oblika na platnu. Ozbiljno shvativši novu ulogu u svom životu, ulogu slikara, u umjetničkom stvaranju pronalazi vlastito ja, a njegove slike čine raspon od ekspresionističkih radova do hiperrealizma u harmoničnim akordima boja. Majić je krenuo u životnu avanturu sigurnim korakom praćen vlastitom strašću i interesom za likovnim izričajem.

 

Kada se u galeriji okupilo zavidno mnoštvo ljubitelja vizualne umjetnosti, a nakon uvodnog pozdrava domaćina, red je došao i na umjetnike da se predstave u nekoliko riječi.

"Ja uvijek slikam kad se osjećam posebnom. Dakle, moje misli i riječi su tada oplemenjene tišinom", započela je Kuštrak.

"Ovaj put ću govoriti, a reći ću da ste svi vi sklad mojih boja, kolorita, moja motivacija, u konačnici – smisao mog života i hvala vam svima na tome. Posebno hvala mom Nikoli (Majiću, op. a.), ovog velikog čovjeka volim vidjeti pored sebe, naše prijateljstvo i slikarstvo se paralelno razvijalo, i zajedno smo došli u ovu galeriju, što mi je izuzetna čast. Hvala ti Nikola", završila je umjetnica i prepustila mikrofon svom prijatelju i kolegi.

"Najprije da vam se zahvalim svima što ste došli pogledati Daničine (Kuštrak, op. a.) i moje radove. Kao što je rekla, zajedno smo napredovali u slikarstvu. Ona je napredovala puno bolje zato što nikad nema mira – od keramike, pastela, pa tako dalje – ja sam ostao na akrilu i nemam namjeru mijenjati tehniku za sada. Kao što vidite, Daničini motivi su konji i aktovi, a kod mene imate mora, imate malo pejsaža i ovako nešto umiješano", kaže Majić.

"Još jedanput hvala što ste došli i nadam se da ćete uživati u našim slikama."

I, sudeći po njihovim licima, uživali su.

Damir Fatušić